15.4 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialA fost deblocată finanțarea a 10.000 de proiecte. Măsuri pentru diminuarea exodului...

A fost deblocată finanțarea a 10.000 de proiecte. Măsuri pentru diminuarea exodului de creiere

Cercetătorilor care lucrează în România le-au fost acordate facilitățile de care beneficiază și cei din IT, fiind scutiți de impozitul pe salarii de 16%.       

Exodul cercetătorilor români către universități și institute de cercetare de peste hotare a devenit un fenomen care afectează România de aproape trei decenii. Pentru ca cercetătorii să nu mai plece din țară sau să se întoarcă în țară după ce au fost la o specializare, actualul Guvern a decis să le ofere facilitățile de care beneficiază și cei din IT. 

Ministrul Cercetării, Lucian Georgescu, a declarat, la Galați, că pentru diminuarea fenomenului „Brain Drain”, printr-un ordin comun al Ministerului Cercetării și Inovării și Ministerului Finanțelor, a fost acordată scutirea de impozit pe salarii pentru activitățile din proiectele de cercetare, impozit care până acum era de 16%.

„O realizare pe care eu o consider foarte importantă este legată de modul în care ministerul reușește să pună în aplicare niște principii și activități care să diminueze exodul creierelor, așa-numitul Brain Drain, în sensul creării unor condiții materiale și financiare pentru cercetătorii români de toate vârstele, ca să rămână în țară sau să plece, dar să se întoarcă în România unii dintre ei.

Acum două luni, am consfințit printr-un ordin comun al Ministerului Cercetării și Inovării și Ministerului Finanțelor scutirea de impozit pe salarii pentru activitățile de cercetare din proiectele de cercetare. -După modelul celor din domeniul IT, cercetătorii care lucrează în proiecte sunt scutiți de impozitele pe salarii, de 16%. A fost o creștere de venit net de 16%, ceea ce nu este deloc neglijabil”, a declarat ministrul Cercetării. 

S-a deblocat tot ce era competitiv

O altă măsură menită să diminueze exodul cercetătorilor români peste hotare este deblocarea finanțării proiectelor de cercetare. „În ultima vreme am dat drumul la mai multe competiții de cercetare și inovare la nivel național. În ceea ce privește bugetul, la acest moment sunt în curs de evaluare și contractare circa 10.000 de proiecte, ceea ce necesită un efort destul de mare, atât din partea evaluatorilor, cât și din partea ministerului, care trebuie să coordoneze această activitate. 

Sunt atât de multe proiecte pentru că am deblocat cam tot ce se putea debloca, toate tipurile de call-uri constituite în Planul Național 3. Toate au fost deblocate și în ultimele trei luni competițiile au fost deschise și s-au adunat foarte multe proiecte de evaluat. Asta ne permite să eficientizăm procedurile de cheltuire a banului public pentru cercetare, dezvoltare și inovare și, în același timp, creează ceva probleme organizatorice pentru că am dat drumul la call-uri în iulie, iar în anumite cazuri s-a ajuns cu evaluările prin -iulie-august și foarte mulți au fost obligați să scrie proiecte, să depună cereri de finanțare în această perioadă”, a mai precizat Lucian Georgescu.  

 

Cele mai citite

Amânare în procesul lui Vlad Pascu. Judecătoarea a formulat cerere de abţinere. Inspecția Judiciară cerea suspendarea judecătoarei

Procesul în care este judecat Vlad Pascu, acuzat că a omorât doi tineri cu mașina, a fost amânat pentru data de 9 mai 2024. Noul...

Dotează igienic intrările în spațiul tău de business, pentru o bună curățenie și siguranță!

Indiferent de domeniul de activitate, în afaceri, igiena și siguranța nu ar trebui să fie niciodată neglijate. Există anumite situații în care acest aspect...

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...
Ultima oră
Pe aceeași temă