15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSocialSorina Pintea: 200 de fiole de imunoglobulină pentru copii vor ajunge în...

Sorina Pintea: 200 de fiole de imunoglobulină pentru copii vor ajunge în ţară

“Urmează să intre cantităţi noi în ţară pe baza unor promisiuni ferme. Dar până când nu văd intrate medicamentele, nu pot să spun că acest lucru mă încântă. În fiecare zi ţinem legătura cu cei care trebuie să facă acest lucru şi îi presăm să îşi respecte contractele, contracte care deja există. Urmează să intre în ţară 200 de fiole dintr-un produs cu administrare subcutanată pentru copii la începutul lunii martie, iar livrările celelalte sper să decurgă conform contractelor. Asta cel puţin ne-au asigurat distribuitorii”, a declarat Sorina Pintea, în cadrul unei conferinţe.

Secretarul de stat din ministerul Sănătăţii, Cristian Grasu, a explicat, la sfârşitul săptămânii trecute, că după suspendarea taxei clawback pentru imunoglobulină, mai mulţi producători şi-au arătat intereseul de a reintra pe piaţa din România.

“Guvernul României şi-a asumat o decizie (eliminarea taxei clawback- n.r) importantă cu rezultate imediate, cu impact imediat şi acest lucru se observă în zilele acestea. Deja au început să apară producători care să solicite reînscrierea pe piaţa din România. Unul dintre ei este deja în faza faza avansată de obţinere a preţului, ceea ce înseamnă că săptămâna viitoare putem negocia un nou contract. Încet, încet, criza se îndreaptă către o rezolvare după o decizie curajoasă luată de Guvern. A fost o decizie foarte grea”, a declarat, vineri, Cristian Grasu, în cadrul unui workshop având ca temă de discuţie lipsa imunoglobulinei.

Secretarul de stat a precizat că urmează să se poarte discuţii în legătură cu cantitatea necesară de imunoglobulină pentru un an.

“Vom avea o negociere pentru o cantitate pe care ne-o dorim cât mai apropiată de nevoile pe care le-am centralizat pe toată ţara. Sunt în jur de 130 de kilograme de imunoglobulină care ar fi necesară pe an, pe toată ţara. În momentul de faţă cu acest singur contract care există, cantitatea este sub jumătate. Din fericire, vom avea şi o diversificare a formei de administrare, în sensul că vom putea avea şi imunoglobulină care se administrează subcutanat”, a adăugat Grasu.

Cele mai citite

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Te confrunți cu durere la nivelul genunchiului? Cum recunoști ruptura de menisc și ce poți face pentru a o trata

Durerile articulare pot apărea foarte frecvent ca urmare a unei serii largi de cauze și factori de risc, ceea ce înseamnă că pentru a...

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...
Ultima oră
Pe aceeași temă