10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSocialSindicatele din Sănătate, la un pas de greva generală

Sindicatele din Sănătate, la un pas de greva generală

Un anunţ similar a fost făcut şi de Federaţia Sindicală Hipocrat, care acuză lipsa de dialog din partea autorităţilor. Sindicaliştii sunt nemulțumiți în principal de faptul că, de la 1 martie, salariile au crescut doar pe hârtie din cauza noului mod de impozitare a salariilor și de plafonarea sporurilor la maximum 30%. În acest context, majoritatea anagajaţilor din sistemul de sănătate, afiliaţi şi nu numai, au decis deschiderea conflictului de muncă şi parcurgerea etapelor legale în vederea organizării grevei generale. “Suntem profund nemulțumiți de modul de dialogare cu factorii decidenţi și de impactul social generat de aplicarea discriminatorie a legii salarizării în sectorul sanitar, precum și de întârzierea elaborării unui regulament de acordare a sporurilor. Prin urmare, trecem la strângerea semnăturilor pentru îndeplinirea condițiilor de grevă. Vom parcurge etapele legale, vom avea o grevă de avertisment de două ore și la finalul acțiunii vom declanșa greva generală pe perioadă nedeterminată” – declară Ion Cotojman, preşedintele Federaţiei Hipocrat.

Semnale de alarmă, ignorate de autorităţi

Organizaţia susţine, totodată, că a semnalat în ultimele luni o serie de aspecte legate de discriminările și inechitățile salariale, transmițând amendamente în vederea modificării sau completării unor acte normative în vigoare sau în fază de proiect. “Semnalele de alarmă au fost trase și anterior, prin acțiuni spontane, individuale, ale biologilor, chimiștilor, ale personalului din cadrul direcţiilor de sănătate publică, înainte și după dezbaterile din comisiile din Camera Deputaților şi ori de câte ori salariații noștri au fost nemulțumiți de modul în care s-a ținut cont de intervențiile, opiniile şi argumentele sindicatelor”- explică liderul sindical. El argumentează prin faptul că încă de la consultările pe legea salarizării, “am făcut cunoscut faptul că menținerea pragului de 30% din bugetul pentru salarii nu este realistă, decât prin raportarea la sporul de condiții. Includerea sporului pentru asigurarea continuității și a indemnizației de hrană în cuantum de 30% pe ordonator principal de credite ne va menține ancorați în simulări utopice și ne va plasa pe o pistă falsă a dialogului social”, spune Ion Cotojman.

Măsuri discriminatorii şi principii încălcate

Un alt aspect care nemulţumeşte cadrele medicale este legat de taxarea indemnizaţiei de hrană cu procentul aferent contribuţiilor la asigurări sociale în unele unități sanitare, din cauza absenţei unor clarificări detaliate şi obiective din partea autorităților competente. Mai mult decât atât, acordarea la 1 martie a salariilor din grilă, exclusiv pentru medici și asistenți, încalcă principiile de bază, formulate de legiuitor în aceeași lege, cu privire la principiul nediscriminării, cel al ierarhizării şi al stimulării personalului din sectorul bugetar.

“Ca urmare a aplicării exclusive pe categorii profesionale, am constatat că măsura afectează în mod discriminatoriu farmaciștii, biologii, chimiștii – din rândul personalului cu ciclul de formare de lungă durată; moașele, surorile medicale și tehnicienii – din rândul personalului mediu sanitar, și nu în ultimul rând, afectează personalul auxiliar sanitar – infirmiere, brancardieri, îngrijitoare. Cu toate că, pe parcursul intervențiilor noastre am adus dovezi clare cu privire la faptul că farmaciștilor nu li s-a acordat nici măcar majorarea cu 25% la 1 ianuarie, ca urmare a plafonării salariului de încadrare, nici acest aspect punctual nu s-a dorit a se temporiza în momentul modificărilor ulterioare ale legii. Pe lângă toate aceste categorii de salariați, nu sunt de neglijat nici angajaţii din structurile tehnico-administrative, care se ocupă de buna funcționare a unităților sanitare” – explică Ion Cotojman, preşedintele Federaţiei Sindicale Hipocrat.

Ministerul Sănătăţii îi face ipocriţi pe sindicalişti

Anunţul pregătirilor de grevă generală i-a luat prin surpridere pe oficiali, iar ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, acuză liderii sindicali de la Federaţia Sanitas de ipocrizie, motivând că, atâta vreme cât nu există scăderi de venituri nu cred că sunt motive pentru grevă generală. “Ca ministru al Sănătăţii pot să vă asigur că sunt conştientă că avem nevoie de medici în ţară pentru a putea asigura un act medical de calitate. Salariile medicilor au crescut de la 1 martie la fel şi veniturile nete. Există discuţii şi nemulţumiri legate de modul de aplicare a sporurilor. Am avut discuţii şi cu ministrul Finanţelor pe aceste subiecte şi totuşi trebuie să înţelegem că statul român poate oferi astăzi un nivel de 30% al sporurilor în sănătate la nivel de ordonator principal de credite. Dar să nu uităm că se pot acorda sporuri şi din veniturile proprii ale spitalelor. Acel procent de 30% trebuie să îl respectăm. Veniturile nete nu scad. Veniturile nete cresc. Pentru personalul TESA se menţin sporurile pe care le avem în ianuarie 2018”, a declarat Sorina Pintea.

Revendicări

Sindicaliştii cer acordarea creşterilor salariale de la 1 martie 2018 pentru tot personalul din sănătate şi asistenţă socială, renunţarea la plafonarea sporurilor la nivelul de 30% pe ordonator principal de credite, adoptarea Regulamentului de sporuri fără Anexa 10, negocierea şi încheierea Contractului colectiv de muncă la nivelul sectoarelor de activitate ”Sănătate” şi ”Asistenţă socială” şi recuperarea pierderilor de venituri cauzate de aplicarea noilor reglementări salariale de la 1 ianuarie 2018, respectiv de transferul contribuţiilor sociale în totalitate în sarcina angajatului.

Decizia de a declanșa greva generală la nivel național a fost luată în unanimitate. Conform procedurilor, protestul va începe cu patru zile de pichetări (22, 24, 27 și 29 martie) la sediile ministerelor Sănătății, Muncii, Finanțelor, dar și la sediul PSD. În aprilie, va avea loc un miting la care vor participa în jur de 20.000 de angajați din sănătate.

 

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă