11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSocialSe dorește privatizarea învățământului superior

Se dorește privatizarea învățământului superior

Pentru România, acest lucru ar însemna o reducere a numărului de studenți care să opteze pentru o universitate din țara noastră.

Liderii federațiilor sindicale din Educație s-au întâlnit, săptămâna trecută, la Bruxelles, pentru a discuta principalele probleme care vizează învățământul european.

Prezent la întrunirea din Belgia, președintele Federației Naționale Sindicale (FNS) “Alma Mater”, Anton Hadăr, a explicat, pentru “România liberă”, care au fost principalele teme dezbătute.

“Principala problemă, la nivel European, este că se dorește privatizarea învățământului superior. Este o temă care a fost lansată în urmă cu câțiva ani, iar, acum, se fac, din nou, presiuni în acest sens de către organisme internaționale”, ne-a declarat Anton Hadăr.

Acesta susține că sistemul superior din România, ca în multe alte țări de pe bătrânul continent, nu este pregătit pentru o astfel de transformare.

“Absolvenții de liceu din România, dacă vor fi obligați să-și plătească studiile, vor opta, cel mai probabil, pentru o universitate din afară. Nu cred că, în România, se poate, în acest moment, ca toți tinerii să își plătească taxele de studiu. Și lideri sindicali din țări puternice, precum Anglia, sunt de părere că nu este o idee bună privatizarea învățământului superior din Europa. Acestea, cu toate că au universități private extrem de performante”, ne-a mai explicat Hadăr.

Președintele FNS “Alma Mater” spune că, la nivel european, s-a atras atenția și asupra scăderii puterii mișcării sindicale.

“O altă problemă discutată (n.r. – la întâlnirea liderilor sindicali din Educație, de la Bruxelles) a fost scăderea puterii mișcării sindicale. În ultimii ani s-a constatat o puternică diminuare a mișcării sindicale, în țări cu tradiție, precum Norvegia, Suedia, Finlanda și, mai ales, în Danemarca”, ne-a mai precizat Anton Hadăr.

Acesta susține că România este încă una dintre țările cu o mișcare sindicală puternică.

“România are cea mai mare organizație sindicală din sistemul de învățământ superior, din Europa, Federația Națională Alma Mater”, ne-a mai spus Hadăr.

 

Cifrele învățământului superior

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării (MEC), în prezent, România are 47 de universități de stat civile, 6 universități de stat militare și 34 de universități private.

La nivel național, sunt înmatriculați, în anul universitar 2019 – 2020, la nivel licență, master și doctorat, în instituții de învățământ superior de stat și particulare acreditate, 536.283 de studenți, conform datelor MEC.

La nivelul Capitalei, sunt 24 de instituții de învățământ superior de stat și private, în anul universitar în curs, fiind înmatriculați, la nivel licență, 117.413 de studenți, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS).

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...

Iohannis spune că nu s-a gândit la reintroducerea serviciului militar obligatoriu și nici n-o va cere

Președintele Klaus Iohannis a declarat că nu și-a pus problema de reintroducere a serviciului militar obligatoriu în România și a precizat că nici nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă