4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSocialScutirea medicilor de impozit va crea precedent periculos

Scutirea medicilor de impozit va crea precedent periculos

Avertisment de la Finanţe legat de anunţata scutire de impozit a medicilor de anul viitor. Propunerea din programul de guvernare al PSD va provoca cereri similare şi din partea altor categorii de bugetare, ceea ce va duce la scăderea veniturilor statului. Numai scutirea de impozit a rezidenţilor ar tăia aproape 10 milioane de euro de la buget. Aceştia sunt însă mai puţin de sfert dintre medici şi au şi cele mai mici salarii.

Impozit ZERO pentru medici de la 1 ianuarie anul viitor. Asta scrie în programul de guvernare al PSD. Într-un document, Ministerul de Finanțe avertizează, însă, că astfel de măsuri fiscale ar putea genera solicitări şi din partea altor categorii de contribuabili cu efect negativ asupra încasărilor din impozitul pe venit. Care sunt şi așa în scădere, ca urmare a reducerii cotei de impozitare de la 16 la 10%.

În vistieria statului au ajuns în primele 3 luni ale anului din impozitul pe venit 6,5 miliarde de lei, cu aproape 15% mai puţini bani faţă de aceeaşi perioadă din 2017.

La stat ar ajunge cu 43 de milioane de lei mai puţin dacă scutirea de impozit s-ar aplica doar medicilor rezidenţi, arată calculele Ministerului de Finanţe. Simularea este făcută luând în considerare lefurile din ianuarie. Medicii au mai beneficiat, însă, de o majorare salarială consistentă de la 1 martie. Aşa a ajuns, de exemplu, un rezident în anul patru să primească în mână la final de lună peste 4.600 de lei.

Bogdan Tănase, Alianţa Medicilor: Veniturile medicilor au crescut considerabil. Au fost trei creşteri succesive ale salariilor. I-a exceptat, însă, pe medicii de familie care sunt partea cea mai mare din medici. Pe de altă parte, dacă dorim ca medici rezidenţi să rămână în ţară, da, orice măsură care se poate găsi este binevenită, pentru că veniturile medicilor rezidenţi sunt şi cele mai mici.

Rezidenţii reprezintă între 20 şi 25% din numărul medicilor, măsura, însă, i-ar viza pe toţi medicii, aşa că impactul bugetar ar putea fi cu mult mai mare.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, România avea în 2016 circa 57.300 de medici.

Dacă o astfel de măsură s-ar aplica profesorilor cu mai putin de 5 ani vechime, impactul bugetar ar fi de peste 185 de milioane de lei, spun cei de la Finanţe.

În prezent, sunt scutiţi de plata impozitului pe venit persoanele cu dizabilităţi, angajaţii sezonieri, cercetătorii şi IT-iştii. Pentru ca salariile lor să nu scadă după mutarea contribuţiilor de la angajator la angajat, statul printr-o ordonanţă de urgenţă s-a oferit să suporte o parte din CASS.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice: Ordonanţa aceasta vedeţi că este aplicabilă un an de zile. Şi ăsta poate fi un semnal. Poate sunt alte zone, care trebuie sprijinite, pe acelaşi model.

O poziţie similară a avut şi Călin Popescu-Tăriceanu.

Călin Popescu-Tăriceanu, preşedinte ALDE: Eu nu sunt foarte confortabil cu această soluţie de scutire de impozite pentru domeniul IT. Să ştiţi că IT-ştii sunt oameni extrem de valoroşi, dar nu sunt singuri. Sunt şi în alte domenii oameni extrem de valoroşi, dar care nu beneficiază de aceleaşi avantaje.

Programatorii nu plătesc impozit pe venit din 2001 încoace.

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă