13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSocialProtestul de la Praid continuă. Prefectul le va cere angajaţilor să lucreze

Protestul de la Praid continuă. Prefectul le va cere angajaţilor să lucreze

Prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, a declarat, pentru Mediafax, că protestul de la Salina Praid continuă luni, după ce au fost unele negocieri care au eşuat. Angajaţii cer o mărire de 20% a salariului.

”S-a discutat cu reprezentanţii Ministerului Economiei şi Ministerului Muncii ca astăzi să fie primiţi liderii sindicali la Bucureşti, la ora 13.00, pentru negocieri, însă au refuzat propunerea. Solicită să stea de vorbă cu preşedintele Consiliului de Administraţie pentru negocieri, deci Bucureştiul să vină la ei. Am înţeles că în cursul acestei zile vor lua o hotărâre dacă să meargă la Bucureşti sau nu, dar din ce informaţii am eu nu merg. Eu le voi face o solicitare astăzi pentru că există contracte de livrare a sării pentru drumurile judeţene şi naţionale şi discutăm aici de chestiuni de siguranţă naţională şi de punere în pericol a vieţii cetăţenilor din judeţul Harghita şi nu numai. Astăzi se va lua o hotărâre, activitatea turistică este blocată şi nici nu există din păcate cadru legal pentru deblocarea acesteia. Am înţeles că vor să încheie un protocol cu directorul sucursalei pentru modificarea legislaţiei şi atunci s-ar putea să deblocăm, dar încă o dată vă spun, ziua de astăzi este esenţială”, spune prefectul de Harghita.

La rândul său, liderul de sindicat al Salinei Praid, Kelemen Jozsef, a declarat că şi la salinele Slănic Prahova şi Târgu Ocna există proteste.

”Continuăm protestul la Salina Praid. Acum a intrat în protest spontan şi Salina Târgu Ocna din informaţiile noastre. Au fost cei de la minister joi la Slănic Prahova, nu s-a ajuns la nicio înţelegere. Din partea ministerului s-a convocat o şedinţă a Consiliului de Administraţie care se va ţine marţi de la ora 10.00. Aşteptăm rezultatele de la Consiliul de Administraţie, factorul de decizie”, a spus Kelemen Jozsef.

Întrebat dacă cel puţin până marţi va continua protestul, liderul de sindicat a răspuns: ”Cel puţin până mâine la ora 12.00 când vom afla rezultatele”.

”N-are rost să ne deplasăm la Bucureşti, dacă au fost la Slănic. De ce să mă deplasez la Ministerul Economiei dacă dânşii au fost la Slănic Prahova, au avut acelaşi nemulţumiri ca la Praid, şi nu s-a rezolvat nimic”, a spus Kelemen Jozsef, întrebat dacă refuză deplasarea la Bucureşti.

Salina Praid are 135 de angajaţi, iar 80% dintre ei câştigă minimul pe economie şi cer majorări. De asemenea, o altă solicitare vizează schimbarea directorului salinei, Seprődi Zoltán, pentru că ”s-ar comporta ciudat, urât, cu oamenii”, potrivit liderului de sindicat.

Protestele au început de joi.

Acţiunile Salinei Praid sunt deţinute în proporţie de 51% de Ministerul Economiei şi 49% de Fondul Proprietatea, iar principalele activităţi vizează extracţia sării şi turismul.

Şi angajaţii Salinei Slănic continuă protestul, comenzile de sare au fost sistate

Cei peste 200 de angajaţi ai Salinei Slănic, judeţul Prahova, continuă şi luni protestul declanşat în urmă cu aproape o săptămână. Zeci de camioane aşteaptă la poarta minei să ridice comenzile de sare pentru curăţarea drumurilor.

Oamenii nu s-au mai blocat în subteran, ci au ales să protesteze în curtea unităţii.

Liderul de sindicat al Salinei Slănic, Alexandru Drăgoi, a declarat, pentru Mediafax, că 212 angajaţi continuă greva, salariaţii spunând că sunt decişi să nu întrerupă această formă de protest până când nu vor avea salariile mărite.

”Nu ne-am mai blocat în subteran, ca să nu ne punem viaţa în pericol. Greva e în curtea unităţii. Suntem 212 angajaţi. Oamenii sunt decişi să continue, nu vor să renunţe la grevă, chiar dacă riscă să nu-şi ia salariile deloc”, a declarat Drăgoi.

Potrivit acestuia, din cauza grevei, sare pentru deszăpezire nu a fost livrată, zeci de camioane fiind la poarta minei.

”Sunt camioanele aici. Joi am mai livrat ceva sare. Acum e o comandă de la Compania Naţională de Drumuri de 3.000 de tone de sare şi de la primării de alte 1.000 de tone. Primăriile au spus că se mai descurcă cu ce au. Activitatea aceasta e blocată”, a spus liderul de sindicat.

Şi mina turistică, unde sute de persoane veneau în weekend pentru concentraţia mare de aerosoli naturali, este închisă.

Protestul la Salina Slănic a fost declanşat marţea trecută, când angajaţii s-au prezentat la serviciu, dar au refuzat să lucreze. Directorul Sucursalei Slănic Prahova, Anghel Belea , declara atunci că salariaţii sunt nemulţumiţi de salarii.

Miercuri seara protestul de la Salina Slănic a fost suspedat după discuţii între sindicalişti şi reprezentanţi ai Ministerului Economiei, iar vineri a fost reluat. Angajaţii de la Salina Slănic anunţau atunci că de luni intenţionează să se blocheze în subteran.

Salina Slănic livrează sare pentru deszăpezirea principalelor artere de circulaţie, principalul client fiind CNADNR.

Cele mai citite

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă