11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSocialPrecizarea României libere

Precizarea României libere

Plicul era inscripționat Ministerul Justiției –Administrația Națională a Penitenciarelor, documentul purta, de asemenea, antetul Ministerului Justiției- ANP, având și un număr de înregistrare (de “ieșire”) de la această instituție, iar pe ultima pagină a acestui document apărea o ștampilă și o semnătură olografă a oficialului care a redactat documentul.

Toate informațiile conținute în document erau unele deja de notorietate. Notorietatea aspectelor evidențiate la nivel național este demonstrată de existența unei puternice polemici în societate cu privire la condițiile necorespunzătoare de detenție în penitenciarele din România, fapt care a determinat legislativul să adopte și Legea nr. 169/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal- lege prin care la articolul 3 prevede că După articolul 55 se introduce un nou articol, articolul 551, cu următorul cuprins:

“Art. 551. – Compensarea în cazul cazării în condiții necorespunzătoare:

(1) La calcularea pedepsei executate efectiv se are în vedere, indiferent de regimul de executare a pedepsei, ca măsură compensatorie, și executarea pedepsei în condiții necorespunzătoare, caz în care, pentru fiecare perioadă de 30 de zile executate în condiții necorespunzătoare, chiar dacă acestea nu sunt consecutive, se consideră executate, suplimentar, 6 zile din pedeapsa aplicată.,”

Mai mult, chiar la nivel național există deja o practică a instanțelor civile care condamnă statul Român prin Autoritatea Națională a Penitenciarelor pentru condițiile inumane de detenție din penitenciarele românești.

Notorietatea acestei probleme este una care a depășit demult granițele României, țara noastră fiind condamnată în repetate rânduri de către CEDO ca urmare a condițiilor inumane din penitenciarele Românești, motiv pentru care mai multe țări la nivel european nu mai repatriează deținuți în România pentru ispășirea diferitelor pedepse în penitenciarele din România.

Conținutul documentului era unul care atesta o problemă deja cunoscută, nefiind vorba de nicio informație pe care am fi putut să o tratăm ca “senzațională” sau nici măcar ca pe o “noutate”.

Pentru aceste motive, făcându-vă cunoscut că echipa noastră editorială va continua investigațiile pe această temă sensibilă pentru societatea românească, vă asigurăm că vom face cunoscute publicului orice noi informații cu privire la această problemă.

Redacția România liberă

Cele mai citite

Dan Podaru: După destrămarea coaliției PSD – PNL la nivel de Capitală, trebuie retras și candidatul pentru Primăria Sectorului 1

Destrămarea coaliției PSD – PNL pentru Primăria Capitalei ar trebui să atragă după sine și schimbarea candidatului pentru Primăria Sectorului 1 din partea celor...

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...

Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei, estimează Ludovic Orban

"Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei", estimează deputatul Ludovic Orban, după ce Cătălin Cîrstoiu s-a retras din competiția pentru funcția...
Ultima oră
Pe aceeași temă