16 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSocialPeste 20.000 de medici, excluşi de la măririle salariale

Peste 20.000 de medici, excluşi de la măririle salariale

Reprezentanţii medicilor de familie din toată ţara atrag atenţia că în spaţiul public au fost lansate informaţii eronate, potrivit cărora toţi doctorii vor avea venituri foarte mari, însă în realitate peste 20.000 de medici vor fi aproape la fel de prost plătiţi. Mai mulţi doctori au declarat pentru „România liberă”, sub protecţia anonimatului, că există o presiune uriaşă şi din partea pacienţilor, dar mai ales din partea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru servicii medicale neremunerate. De asemenea, aceştia sunt obligaţi să suporte impozite pe clădiri care aparţin primăriilor sau reparaţii şi renovări ale acestora, în ciuda faptului că imobilele respective ar trebui întreţinute de autorităţile locale, medicii plătind redevenţe substanţiale.

Circa 11.256 de medici de familie şi încă aproximativ 10.000 medici din cabinetele independente din ambulatorul de specialitate, toţi în contract cu casele de asigurări de sănătate, nu beneficiază de măririle salariale anunţate de Guvern pentru sectorul medical, avertizează Societatea Naţională de Medicina Familiei. În plus, medicii de familie susţin că nu au primit niciuna dintre măririle salariale succesive, oferite de Guvern colegilor lor din spitale, în ultimii ani: „Dorim să precizăm că ne bucurăm pentru colegii noştri din spitale şi din ambulatoriile integrate spitalelor, iată că se întâmplă un lucru firesc pentru jumătate dintre medicii României”. SNMF spune însă că cealaltă jumătate dintre medicii din sistemul public nu vor fi beneficiari ai acestor măriri de venituri, cum nici asistentele lor nu vor putea beneficia de venituri similare colegilor din ambulatorul integrat al spitalelor.

Venituri insuficiente

Deşi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a propus pentru anul în curs o creştere a venitului cabinetelor de 15-17%, medicii se plâng că aceasta abia acoperă cheltuielile de întreţinere şi salariile personalului, banii fiind cheltuiţi pe utilităţi, telefon, redevenţe etc., toate calculate în funcţie de cursul euro. “Fiscalitatea din anii 2016 şi 2017 a fost, de asemenea, extrem de severă pentru cabinetele noastre şi încă plătim sume consistente aferente anilor precedenţi. Finanţarea medicinei de familie a rămas, ca pondere, la 5,88% din bugetul sănătăţii. Din acest procent se acoperă cheltuielile necesare funcţionării cabinetelor, taxe, impozite şi venitul a 11.256 de medici de familie, aproximativ 16.000 de asistenţi medicali, dar şi altui personal angajat. Pentru veniturile medicilor şi asistentelor din aceste paliere ale sistemului public de sănătate NU există măriri prevăzute de bugetul din acest an, după cum nu au fost nici în anii precedenţi. Toate aceste precizări sunt necesare pentru a nu crea şi mai multe tensiuni datorate acestui dezechilibru din sistemul medical”, conchide Societatea Naţională de Medicina Familiei.

Salarii duble sau chiar triple pe hârtie

Potrivit noii grile de salarizare care a intrat în vigoare în urmă cu câteva zile, un medic primar din unităţile clinice, care acum câştigă 6.010 lei, va avea un salariu brut de 13.338, iar un medic specialist, care acum are 4.675 de lei, va primi de la 1 martie un salariu de 10.563 de lei. Un medic rezident anul I, care acum are un salariu brut de 2.769 de lei, va primi 5.700 de lei, un medic rezident an II, care acum are 3.089 de lei, va avea 6.100 de lei, un medic rezident an III va avea 6.700 de lei, de la 3.431 cât primeşte acum, iar un medic rezident an IV, al cărui salariu este acum de 3.524 de lei, va câştiga un salariu brut de 7.300 de lei. 

La anatomie patologică şi medicină legală, un medic primar va avea o creştere salarială de la 9.481 de lei la 16.250 de lei, un medic specialist va primi 12.870 de lei, faţă de 7.451 de lei, un rezident an I va avea un salariu de 5.700 de lei, faţă de 4.426, cât are acum, iar un rezident an IV-V, care acum câştigă 5.699 de lei, va avea un salariu lunar brut de 7.300 de lei. Un autopsier principal va avea, de la 1 martie, un salariu de 4.875 de lei, faţă de 4.105 lei, în timp ce un autopsier debutant, care acum are un salariu de 2.600 de lei, va avea un salariu brut de 4.693 de lei.

La serviciile de ambulanţă, un medic primar, al cărui salariu este în prezent de 6.010 lei, va câştiga 13.338 lei, iar un rezident an IV-V, al cărui salariu este acum de 3.524 lei, va avea un salariu de 7.300 de lei. Salariul unui farmacist primar va fi de 5.528 de lei, iar o soră medicală principală va câştiga 3.750 de lei brut. 

Un biolog din unităţile clinice va avea o creştere salarială de la 3.685 de lei la 4.905 lei, iar un psiholog principal, al cărui salariu este acum de 3.478 de lei, va avea un salariu de 4.905 lei. O infirmieră va avea salariul dublu – de la 1.725 de lei, cât câştigă în prezent, la 3.550 de lei, în timp ce brancardierii sau spălătoresele, care acum beneficiază de un salariu brut de 1.700 de lei, vor avea 2.950 de lei. La medicină legală, o spălătoreasă va avea un salariu lunar brut de 3.835 de lei, faţă de 2.594 lei, cât are acum.

Un şofer de autosanitară din unităţi clinice, al cărui salariu este acum 1.738 de lei, va avea un salariu lunar brut de 3.850 de lei, iar un şofer de autosanitară la serviciile de ambulanţă va avea un salariu de 3.900 de lei, faţă de 2.200 de lei, în timp ce un ambulanţier, care acum are un salariu de 2.600 de lei, va avea un salariu de 4.130 de lei.

Medicii rezidenți vor avea salarii între 5.700 şi 7.900 de lei brut. În plus, vor putea obţine de la 1 martie a.c. venituri suplimentare prin orele de gardă, având în vedere că pot fi incluși la cerere în linie de gardă. Totodată, aceştia vor beneficia de norma de hrană.

Guvernul a anunţat că toţi medicii şi toate asistentele din România vor intra de la 1 martie 2018 direct pe grila de salarizare din 2022. Astfel, un medic primar va primi 15.000 de lei pe lună, în loc de 4.000 de lei cât primeşte în prezent, la care se adaugă şi celelalte sporuri de care beneficiază.

„În sistemul de sănătate, salariile chiar vor fi foarte mari şi ne-am bucurat să constatăm că încă de anul trecut s-a redus exodul medicilor cu 40% doar pe promisiunea că vor creşte salariile.”(Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii)

“Salariile personalului medical vor înregistra creșteri semnificative, iar salarizarea din domeniu va ajunge, pentru prima dată, aproape de nivelul înregistrat în Uniunea Europeană, astfel că unele salarii vor depăși 4.000 de euro.”(Sorina Pintea, ministrul Sănătății)

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...

Prețului RCA-ului, plafonat. Transportatorii acuză că este o păcăleală

Prețurile RCA ar putea rămâne plafonate până la 30 iunie 2024. Este propunerea Ministerului de Finanțe, care a pus aseară în dezbatere publică un proiect de hotărâre...

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...
Ultima oră
Pe aceeași temă