11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSocialPeste 1300 de români vor fi recrutați ca militari rezerviști

Peste 1300 de români vor fi recrutați ca militari rezerviști

Cât de eficientă poate fi această categorie de militari, în cazul unui război?

Rezerviștii intră în evidența unor unităţi militare din municipiul Bucureşti și din 20 de judeţe, iar în situații de urgență sau de război ei trebuie să se prezinte imediat la unitate.

 

Cât de atractivă este calitatea de militar rezervist?

Tinerii selecționați ca rezerviști vor primi, lunar, dacă stau acasă, 30 la sută din solda unui militar care este angajat permanent, iar pe timpul instrucției ei primesc solda întreagă.

 

Ministerul Apărării Naționale organizează o acțiune de recrutare și selecție pentru cetățenii care doresc să îndeplinească serviciul militar în calitate de rezervist voluntar în Armata României.

Potrivit unui comunicat transmis de MApN, în această campanie sunt disponibile peste 1.300 de locuri pentru rezervişti voluntari, cu grade de ofițeri, maiștri militari, subofițeri, gradați și soldați.

Rezerviștii selecționați în anul 2019 vor intra în evidența unor unităţi militare din municipiul Bucureşti și din 20 de judeţe – Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Brăila, Buzău, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Iași, Ilfov, Prahova, Tulcea, Vaslui și Vrancea.

Procesul de recrutare şi selecţie se desfăşoară în baza Legii nr. 270 / 2015 privind Statutul rezerviştilor voluntari şi a Ordinului ministrului Apărării Naţionale nr. M. 25/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 270 / 2015. Ordinul M. 25 fusese semnat de actualul ministru al Apărării Naționale, Gabriel Leș, în timpul primului său mandat în fruntea MApN.

Pentru a se înscrie în procesul de selecție, cetăţenii români se pot prezenta fie la sediul Centrului militar zonal, judeţean sau de sector pe a cărui rază îşi au domiciliul, fie la oricare alt centru militar, în cazul în care locul lor de muncă sau reşedinţa temporară sunt în altă localitate decât în cea de domiciliu.

 

Vârsta maximă: 55 de ani

Conform Ordinului M. 25, candidații pentru posturile de rezerviști voluntari trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani.

Pentru începerea selecției, ei vor completa o cerere de înscriere la Centrul militar și trebuie să aibă asupra lor o serie de documente.

Acestea sunt: actul de identitate, în original şi în copie, certificatul de cazier judiciar, eliberat cu maxim şase luni înainte de data depunerii, acte de studii în original şi în copie, permisul de conducere, în original şi în copie (dacă postul pentru care candidează presupune conducerea autovehiculelor), precum și livretul militar, în original şi în copie, pentru candidații care deţin calitatea de rezervist.

Candidații care vor să devină ofițeri rezerviști trebuie ori să aibă pregătire militară, ori să fi absolvit învățământul superior.

La centrul militar, candidații vor fi informați cu privire la etapele pe care le presupune procesul de recrutare şi selecţie – li se va indica unitatea militară în care urmează să susţină probele de selecţie, unitatea sanitară militară unde urmează să susţină examinarea medicală și unitatea militară (centrul de instruire) în care se va executa programul de instruire iniţială. Această pregătire inițială este însă necesară doar în cazul candidaţilor fără pregătire militară. 

În plus, aceștia vor fi consiliaţi pentru a-și alege servicii şi specialităţi militare pentru care prezintă abilităţi şi aptitudini.

Campania de selecție a militarilor rezerviști începe după ce, acum câteva săptămâni, MApN anunțase și o acțiune de recrutare pentru 1585 de posturi de soldat sau gradat profesionist. Diferența dintre aceste două categorii de militari este aceea că soldații și gradații profesioniști sunt angajați permanenți ai Armatei.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Revolut: Sistemele antifraudă ale băncii digitale au prevenit pierderi evaluate la 475 milioane de lire sterline

Revolut, fintech-ul global cu peste 40 de milioane de clienți la nivel global, din care peste 3,5 milioane de clienți în România, prezintă primul...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...
Ultima oră
Pe aceeași temă