12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSocialPeste 100 de oameni mor în custodia statului în fiecare an

Peste 100 de oameni mor în custodia statului în fiecare an

Parlamentul European a publicat un raport care analizează aspectele de interes major, care, până acum, au ridicat motive de îngrijorare. 

 

EU Today a publicat o analiză a situației din penitenciarele românești, lansând trei sugestii importante ce vizează îmbunătățirea condițiilor din instituțiile de reeducare. Prima se referă la extrădările suspecților sau inculpaților din statele membre UE. României i se solicită să le suspende, până când CEDO stabilește că sistemul penitenciar va atinge standardele europene. A doua recomandare a raportului EU Today vizează reevaluarea răspunsurilor oficiale la madatele europene de arestare, inițiate în România, la nivelul UE și al țărilor membre. În fine, a treia solicitare face trimitere către către Marea Britanie care, după ce se va retrage din Uniune, în luna martie a anului viitor, va trebui să aibă în vedere răspunsul la Notificările Roșii ale Interpolului (mandate de arestare), emise de autoritățile române.

 

Elocventul caz Adamescu

 

Datele statistice arată că, în anul 2015, în pușcăriile din România au murit 113 deținuți, iar în 2014, alți 122. Unul dintre exemplele concrete menționate în raport este cazul lui Dan Adamescu, decedat în timpul detenției. Acesta a primit o condamnare la patru ani de închisoare, după un proces care a lăsat multe întrebări fără răspuns. Documentul emis relatează despre condițiile mizere în care Dan Adamescu era încarcerat alături de alți opt deținuți.

Potrivit raportului Parlamentului European, Adamescu „avea grave probleme medicale, dar nu a fost lăsat să se trateze în străinătate. La un moment dat, i s-a refuzat accesul la medicație timp de o lună. Adamescu a murit de septicemie, în detenție, pe data de 24 ianuarie 2017.”

Cel mai recent caz face referire la un alt deținut de origine română, cu probleme psihice, care a fost repatriat din Marea Britanie. Acesta a murit la scurt timp după ce a a fost încarcerat la Rahova, unde nu a primit îngrijirile medicale necesare.

Alături de aceste relatări, raportul emite o statistică a Administrației Naționale a Penitenciarelor, care menționează că sute de deținuți români au murit în ultimi ani în pușcărie. Circa 80 la sută dintre ei au murit din cauza infecțiilor, iar restul, în urma sinuciderii.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a afirmat că, în România, condițiile de detenție sunt „inumane și degradante”.

 

Alexandra Zărnescu

 

Cele mai citite

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...
Ultima oră
Pe aceeași temă