13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSocialMinisterul Sănătăţii: Experţii români ajută Georgia în implementarea legii fumatului

Ministerul Sănătăţii: Experţii români ajută Georgia în implementarea legii fumatului

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății, delegaţia georgiană, compusă din experţi în sănătate publică, reprezentanţi ai Ministerului de Interne şi ai societăţii civile, însoţită de reprezentantul Biroului pentru Georgia al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a avut întâlniri cu secretarul de stat în Ministerul român al Sănătăţii, Rodica Nassar, şi cu experţi români în controlul fumatului de la Institutul Naţional de Sănătate Publică.

“Pe agenda întâlnirilor se află discutarea modului în care funcţionează locurile publice fără fumat, procedurile implicate, ratele de conformitate, problemele sau barierele instituţionale sau de alt tip întâlnite de România în cursul implementării Legii antifumat. Autorităţile publice georgiene, sprijinite de OMS, au lucrat la o nouă legislaţie privind controlul fumatului, legea urmând să intre în vigoare de la 1 mai”, se arată în comunicatul transmis marţi pentru Agerpres, de MS.

În urmă cu doi ani, România a adoptat legea care prevede interzicerea fumatului în spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii, în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului.

Specialiştii reamintesc că fumatul este responsabil cu 16% din totalul deceselor cauzate de bolile non-transmisibile. “Anual, fumatul ucide peste 7 milioane de persoane şi produce pagube de peste 1,4 miliarde de dolari pe fondul cheltuielilor de sănătate şi al scăderii productivităţii. În prezent, 17 dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene interzic total fumatul în spaţiile publice închise, în mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă”, precizează sursa citată.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă