23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSocialGuvernul ar putea evacua Casa Regală din Palatul Elisabeta

Guvernul ar putea evacua Casa Regală din Palatul Elisabeta

Guvernul înclină să dea un aviz negativ proiectului de lege care le oferă urmașilor Regelui Mihai dreptul de a locui gratuit, pentru următorii 49 de ani, în Palatul Elisabeta, au relatat surse din coaliția de guvernare. Tudose a spus că membrii familiei regale trebuie să-și găsească altă locuință oficială.

Intențiile Guvernului vin în contextul în care proiectul de lege depus în Parlament de liderii PSD-ALDE, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, a fost băgat la sertar chiar în ziua morții Regelui Mihai, pentru că Guvernul nu a trimis un punct de vedere.  Drept urmare, membrii Casei Regale trebuie să elibereze Palatul Elisabeta în 60 de zile.

Pe fondul discuțiilor din PSD privind posibilitatea organizării unui referendum pe tema monarhiei, premierul Mihai Tudose a spus că nu poate să fie de acord pentru că el este republican. „Care e poziţia mea în ceea ce priveşte monarhia? Nu pot susţine o astfel de idee pentru că nu sunt monarhist. Sunt republican”, a zis prim-ministrul.

Potrivit proiectului de lege privind Statul Casei Regale, cheltuielile de funcționare ale Casei Regale precum și finanțarea proiectelor și programelor acesteia se asigură „de la bugetul de stat, în limita aprobată anual prin hotărâre a Guvernului”, fără să se prevadă suma exactă. De asemenea, Casa Regală va beneficia de un Serviciu Administrativ cu maxim 20 de angajați, plătiți din bugetul de stat, salariile acestora urmând să fie decise tot în Guvernul condus de premierul PSD Mihai Tudose, mai prevede legea.

După moartea Regelui Mihai, din Familia Regală mai fac parte prima fiică a acestuia și a Reginei Ana, Principesa Moștenitoare Margareta, precum și soțul ei, Principele Radu. A doua moștenitoare pe linia succesorală, Principesa Elena, stabilită în Marea Britanie, precum și a treia fiică a Regelui, Irina Walker, stabilită în Statele Unite ale Americii, completează componența Casei Regale. Ultimii doi membri ai familiei regale sunt Principesa Sofia, care locuiește în Franța și cea mai tânără dintre fiicele Regelui Mihai, Principesa Maria, care locuiește din 2005 în București.

Cele mai citite

România aniversează 20 de ani de apartenență la NATO. Mesajul președintelui Klaus Iohannis

La celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, președintele Klaus Iohannis a declarat că NATO este...

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...
Ultima oră
Pe aceeași temă