8.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSocialDoina Goşa: Este nevoie de un centru de transfuzii nou, modern, de...

Doina Goşa: Este nevoie de un centru de transfuzii nou, modern, de nivel european

“Centrul de transfuzie funcţionează într-o clădire veche din anii 1940, care a fost construită ca bloc de locuinţe şi care nu permite circuite funcţionale, nu mai avem posibilitatea să ne extindem, pentru că nu mai avem spaţiu, şi este necesar acest lucru. Cel mai important lucru este faptul că această clădire nu a fost reabilitată niciodată nici din punct de vedere al instalaţiei electrice, nici din punct de vedere al instalaţiei sanitare, nici din punct de vedere al rezistenţei la cutremure. Este o clădire cu risc seismic, având în vedere faptul că a fost construită în anii ‘ 40 şi nu a suferit reabilitări. Dacă nu a fost reabilitată instalaţia sanitară, sistematic se sparg ţevi şi se produc inundaţii şi tot ceea ce s-a făcut s-a făcut punctual – doar reparaţia, dar nu s-a făcut niciodată o reabilitare temeinică. Din punctul meu de vedere, această clădire prezintă nişte riscuri. Risc la cutremur, risc la incendiu, risc la inundaţii şi nu este în regulă. De aceea, după 70 de ani de când funcţionăm noi în această clădire, ar fi momentul să facem un centru nou, modern, la nivel european, având în vedere faptul că acest centru deserveşte 60 de spitale în Bucureşti, care toate sunt mari”, a declarat Goşa pentru Agerpres.

Ea a adăugat că actualul circuit descurajează donatorii, având în vedere că aceştia trebuie să se înregistreze la parter, să fie consultaţi la etajul unu şi să doneze la etajul al doilea.

“Ne străduim de mai mult timp să convingem autorităţile că este nevoie de acest centru. Este vizibil cu ochiul liber că este nevoie de acest centru. Această clădire este împărţită de aşa manieră încât donatorul se înregistrează la parter, consultaţia este la etajul unu şi se donează la etajul doi. Drumul donatorului este incomod, îl nemulţumeşte pe donator şi îl descurajează să mai vină şi să doneze în condiţiile în care noi avem atâta nevoie de sânge”, a explicat Doina Goşa.

De asemenea, Goşa a amintit că, în vara anului trecut, Primăria Capitalei a pus la dispoziţie un teren pentru construcţia noului centru.

“Ni s-a pus la dispoziţie terenul cu clădire vizavi, în curtea Spitalului Filantropia. Acea clădire este dărăpănată şi acea clădire trebuie dărâmată pentru că dacă se întâmplă un cutremur poate să cadă şi clădirea aceea. Din punctul meu de vedere, acea clădire trebuie demolată ca să putem să începem construcţia unei clădiri noi. Cu totul costă 3,5 milioane de euro. Eu am avut o discuţie cu doamna ministru care a venit aici şi a văzut cu ochii domniei sale cum arată clădirea şi a fost întru totul de acord că trebuie făcut ceva, a fost receptivă la problema noastră şi am înţeles că va căuta soluţii, dacă nu din banii de la buget, cu bani europeni sau de la Banca Mondială. Acum trebuie făcută o hotărâre de Guvern, pentru că aceasta este procedura. Terenul este în proprietatea statului, dar a fost în administrarea Primăriei. Primăria, prin hotărârea Consiliului, a aprobat trecerea terenului la Ministerul Sănătăţii, însă este nevoie de o HG pentru a consfinţi”, a explicat reprezentantului centrului de transfuzii.

În opinia sa, construcţia noului centru ar putea fi începută în primăvara anului viitor.

“Să zicem că anul acesta este anul în care să demolăm clădirea şi să găsim sursele şi de anul viitor, dacă începem construcţia în primăvara următoare, mai mult de un an de zile nu durează construcţia cu totul, cu totul, având în vedere faptul că nu este un mamut”, a susţinut Doina Goşa.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, la începutul acestei săptămâni, că urmează să fie promovată o hotărâre de Guvern privind realizarea unui nou centru de transfuzii sanguine în Bucureşti.

“Am fost ieri la Centrul de Transfuzii Bucureşti şi am discutat situaţia de acolo. Este vorba de a construi un nou centru, în sensul că există un teren alocat de către Primărie printr-o hotărâre de Consiliu General, dar care nu a fost materializată într-o hotărâre de Guvern pe care urmează să o promovăm noi acum. Apoi am găsit câteva surse posibile de finanţare pentru construcţia acestui centru nou, astfel încât să putem realiza un centru cu circuite, cu tot ceea ce este nevoie pentru a funcţiona normal”, a spus ministrul.

Sorina Pintea a adăugat că există soluţii de finanţare pentru realizarea centrului, având în vedere că sumele necesare nu sunt atât de mari încât statul român să nu îşi permită acest lucru.

“Cred că există soluţii, sunt foarte optimistă, pentru că sumele nu sunt atât de mari încât statul român să nu îşi permită asta. Dar avem şi fonduri europene, avem şi Banca Mondială, avem linii de finanţare deschise, iar acest lucru se pretează pe ceea ce avem noi în acest moment. Am înţeles că s-a făcut o estimare pentru construcţia unui centru de aproximativ 3,5 milioane euro. Discutând, de exemplu, cu cei de la Banca Mondială putem extinde pe întreg teritoriul ţării partea de transfuzii. Deocamdată, ne-am focusat pe ceea ce este aici. Urmează să promovăm hotărâre de Guvern prin care să consimţim acea hotărâre de Consiliu General. Primăria Generală şi-a făcut treaba, urmează noi să ne-o facem”, a afirmat Pintea.

Cele mai citite

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă