21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSocialConsiliul Europei va evalua de urgență propunerile de modificare a legilor Justiției...

Consiliul Europei va evalua de urgență propunerile de modificare a legilor Justiției în România

Comunicatul a fost difuzat luni, la Strasbourg, de Consiliul Europei.

GRECO va analiza de asemenea două propuneri de lege privind reorganizarea Curții Supreme și a Consiliului Național Judiciar din Polonia.

În ambele cazuri, GRECO va efectua evaluări în ianuarie și/sau februarie, în perspectiva de a adopta rapoartele de monitorizare care vor rezulta în urma analizei în timpul sesiunii sale plenare din martie.

Este pentru prima dată când GRECO se folosește de Regula 34 din Regulamentul său de procedură, recent introdusă pentru a permite “o procedură ad-hoc în circumstanțe excepționale”.

Această regulă poate fi aplicată când o reformă instituțională, o inițiativă legislativă sau schimbare procedurală poate duce la o încălcare gravă de către un stat membru a standardelor anti-corupție ale Consiliului Europei care sunt supuse evaluărilor GRECO, se menționează în comunicat.

GRECO le-a cerut șefilor delegațiilor la GRECO ale României și Poloniei să transmită, până la 15 ianuarie, informații privind aceste proiecte de legi pentru pregătirea rapoartelor de evaluare.

În ceea ce privește România, Parlamentul a înregistrat recent trei propuneri legislative privind sistemul judiciar, pentru adoptare în procedură de urgență, notează Consiliul Europei.

Îngrijorări serioase au fost exprimate de diferite instituții și de diferiți actori din România și din străinătate conform cărora aceste propuneri ar putea pune în pericol eficiența luptei împotriva corupției și ar putea submina independența sistemului judiciar, evidențiază CoE.

De asemenea, în ceea ce privește Polonia, au fost exprimate îngrijorări similare privind două proiecte de lege în legătură cu reorganizarea Curții Supreme și a Consiliului Național Judiciar.

GRECO este un organism al Consiliului Europei care urmărește să aducă îmbunătățiri capacității statelor membre de a lupta împotriva corupției, prin monitorizarea respectării de către acestea a standardelor anticorupție.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă