19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSocialCluj: Cine încasează pensia specială de peste 28.000 lei

Cluj: Cine încasează pensia specială de peste 28.000 lei

Reprezentanţii CJP Cluj au declarat, miercuri, pentru Mediafax, faptul că, în total, cuantumul pensiilor speciale plătite în luna decembrie 2017 la nivelul judeţului a fost de peste 2,1 milioane de lei.

”La sfârşitul anului trecut figurau în plată 223 de persoane, beneficiare de pensie de serviciu (pensie specială – n.r.) – magistraţi, personal aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, membrii corpului diplomatic şi consular al României, parlamentari, personal auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor, consilieri şi auditori ai Curţii de Conturi, ca titulari sau urmaşi ai acestora. Cuantumul total al acestor pensii de serviciu plătite în luna decembrie 2017 a fost de peste 2,1 milioane de lei, din care 414.352 de lei achitate din Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat, iar restul de 1.714.397 de lei din Bugetul de Stat. Cea mai mare pensie de serviciu este de 28.004 lei pe lună, stabilită în temeiul Legii nr. 303/ 2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor”, au spus sursele citate.

Potrivit reprezentanţilor CJP Cluj, plata pensiilor de serviciu se realizează atât din Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat, cât şi din Bugetul de Stat.

”Astfel, pentru partea din pensie aferentă sistemului public de pensii, calculată pe baza punctajului mediu anual, plata se realizează din Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat, iar diferenţa dintre pensia de serviciu şi pensia aferentă din sistemul public de pensii se realizează din Bugetul de Stat”, au explicat oficialii Casei Judeţene de Pensii Cluj.

Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială din Senat a dat, la sfârşitul lunii februarie, un raport de respingere propunerii legislative pentru abrogarea pensiilor speciale, iniţiată de parlamentarii USR.

Potrivit expunerii de motive a proiectului, numărul celor care beneficiază de pensii de serviciu instituite prin legi speciale este de 184.000 de persoane, iar bugetul total pentru aceste pensii speciale a fost de 6.6 miliarde de lei în 2017.

”Pensiile speciale ale civililor şi militarilor au costat bugetul de stat peste 3 miliarde de lei în prima jumătate a anului 2017. Dintre acestea, 8.668 sunt pensionari civili beneficiari de pensii de serviciu (diplomaţi, magistraţi, grefieri, funcţionari publici parlamentari, personal aeronautic, auditori – Curtea de Conturi). Din restul de 175.000 de pensionari, la data de 21/08/2017, erau 76.000 de militari, restul fiind pensionari din structurile MAI şi altele asimilate. Regimul pensiilor special nu respectă principiul contributivităţii, distorsionând astfel funcţionarea sistemului de pensii, în timp ce resursele bugetare sunt limitate”, se arată în documentul citat.

De asemenea, iniţiatorii propun ca de la abrogarea pensiilor speciale să fie exceptate pensiile militare de stat şi pensiile magistraţilor.

Cele mai citite

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Guvernul a decis ca valabilitatea cardurilor de energie să fie prelungită până pe 31 mai, cu încă două luni față de termenul inițial. Aceasta...

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...
Ultima oră
Pe aceeași temă