22 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSocialCirca 258 de milioane de copii şi adolescenţi nu sunt şcolarizaţi

Circa 258 de milioane de copii şi adolescenţi nu sunt şcolarizaţi

Problema se concentrează în ţările sărace, conform datelor din 2018, publicate azi de UNESCO.

Timp de mai bine de un deceniu, avansul în ceea ce priveşte şcolarizarea a fost “minim sau nul”, a explicat, într-un comunicat, UNESCO, care a avertizat că, “dacă nu se vor lua măsuri urgente, 12 milioane de copii nu vor vedea niciodată interiorul unei săli de clasă”.

Cu aceste date, adaugă comunicatul, va fi foarte dificil să se obţină o educaţie incluzivă şi de calitate, la îndemâna tuturor, unul dintre Obiectivele de Dezvoltare Sustenabilă (ODS), pe care comunitatea internaţională a stabilit să le concretizeze până în 2030.

Breşa dintre ţările bogate şi cele sărace este evidentă. Astfel, în ţările bogate, 2% dintre copiii care au vârsta pentru a urma învăţământul primar (între 6 şi 11 ani) nu sunt şcolarizaţi, în timp ce, în cazul celor sărace, procentul este de 19%.

Aceste diferenţe sunt şi mai mari în situaţia învăţământului superior: faţă de 8% tineri între 15 şi 17 ani care nu sunt şcolarizaţi în lumea dezvoltată, proporţia este de 61% în cele în curs de dezvoltare.

Directorul general al UNESCO a subliniat că fetele continuă să fie “victimele celor mai mari obstacole” şi se calculează că ar fi nouă milioane care nu beneficiază nici măcar de educaţie primară, faţă de trei milioane băieţi.

Din aceste nouă milioane de fete neşcolarizate, patru milioane trăiesc în Africa subsahariană, unde situaţia este “tot mai îngrijorătoare”, a subliniat Azoulay, adăugând că educaţia femeilor şi fetelor trebuie să devină “cea mai mare prioritate a noastră”.

Aceste cifre au fost publicate cu o săptămâna înainte de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, care trebuie să analizeze avansul în ceea ce priveşte ODS şi să discute despre finanţarea necesară pentru a le pune în practică. 

Cele mai citite

Donald Trump a afirmat că are „ o problemă reală” cu judecătorul din procesul său de la New York

Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmat luni că are "o problemă reală" cu judecătorul la procesul său din New York, denunţând întreaga afacere...

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...

Tesla se restructurează: mai mult de 10% din angajații companiei la nivel global vor fi puși pe liber

Tesla va concedia peste 10% din cei 140,473 de angajaţi ai companiei la nivel global, potrivit unei note interne redactată de Elon Musk, scrie...
Ultima oră
Pe aceeași temă