12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSocialArad, DNA cercetează fraudarea unor fonduri europene pentru femeile abuzate

Arad, DNA cercetează fraudarea unor fonduri europene pentru femeile abuzate

Femeile ar fi obținut sumele după ce ar fi declarat în fals că au fost abuzate de soţi. Printre persoanele care ar fi beneficiat de bani se află şi opt angajate ale Primăriei Sântana, potrivit news.ro.

Surse din cadrul administraţiei locale din oraşul arădean Sântana au declarat pentru News.ro că în cazul suspiciunii de fraudare a unor fonduri europene destinate femeilor abuzate de soţi, care face obiectul unor verificări ale Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF), există un dosar şi la DNA.

La solicitarea News.ro, Biroul de Informare şi Relaţii Publice al DNA a comunicat că pe rolul Serviciului Teritorial Timişoara se află în lucru un dosar penal având ca obiect aceste suspiciuni, cazul fiind declinat de Parchetul de pe lângă  Judecătoria Chişineu-Criş.

”În acest moment este începută urmărirea penală doar cu privire la faptă. Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzaţii împotriva unei persoane, ci are doar semnificaţia instituirii cadrului procesual în care se pot strânge primele probe cu privire la o anumită faptă”, arată DNA în comunicarea transmisă News.ro.

Procurorii au refuzat să ofere, în acest stadiu al anchetei, informaţii cu privire la prejudiciul care ar fi fost creat şi numărul femeilor care ar fi beneficiat ilegal de fonduri europene.

Primarul oraşului, Daniel Tomuţa, declară că deocamdată doar inspectorii OLAF au fost la Primăria Sântana, cerând un birou în care să se desfăşoare audieri.

Edilul a declarat pentru News.ro că opt angajate ale Primăriei sunt printre femeile din oraş care ar fi beneficiat de fonduri, precizând că programul s-a desfăşurat prin intermediul unui ONG, fără implicarea Primăriei.

”Timp de două zile, doi inspectori de la Departamentul pentru Luptă Antifraudă (instituţia din România de contact cu OLAF din cadrul Comisiei Europene – n.r.) au fost la noi. Le-am dat un birou în care să-şi desfăşoare activitatea, dar Primăria nu are nicio implicare în acel program, derulat de un ONG. Am fost informaţi că opt angajate ale Primăriei au fost audiate. Acestea şi-au depus dosarele la nişte evaluatori şi au fost admise în program”, a spus primarul.

Surse locale au declarat că în programul derulat timp de trei luni în Sântana s-au înscris 50 de femei, iar 47 dintre acestea au primit câte 6.000 de lei.

În urmă cu două săptămâni, OLAF a trimis inspectori la Sântana pentru a ancheta modul în care au fost cheltuite fonduri europene alocate prin programul „Start pentru o nouă viaţă în comunitate”, desfăşurat în perioada 2015-2016 şi destinat femeilor abuzate de soţi.

Zeci de femei ar fi declarat în fals că au fost victime, pentru a putea fi admise în program, având astfel beneficii financiare.

Un caz similar a fost anchetat de către procuroii arădeni în martie 2016, în comuna Macea. Potrivit unui comunicat de presă remis, la vremea respectivă, de Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad, zeci de femei au declarat în fals că au fost abuzate de soţi, pentru a primi compensaţii financiare prin intermediul unui proiect social cu finanţare europeană.

”Mai multe persoane din comuna Macea au prezentat ca adevărată o situaţie  nereală pentru a se putea încadra în programul <>, organizat de Ministerul Muncii şi de Academia Naţională de Informaţii <>, în colaborare cu o fundaţie din Bucureşti, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust, persoane care astfel au pricinuit o pagubă în cuantum de câte 6000 de lei fiecare”, se preciza în comunicat.

Cele mai citite

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...
Ultima oră
Pe aceeași temă