13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSănătateAmerica declară război ţigărilor electronice. Îmbolnăviri suspecte pe bandă rulantă

America declară război ţigărilor electronice. Îmbolnăviri suspecte pe bandă rulantă

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă la Casa Albă, că va interzice ţigările electronice cu arome, pe fondul îngrijorărilor tot mai mari legate de efectele nocive ale acestora asupra sănătăţii. La rândul său, secretarul american al Sănătăţii, Alex Azar, a precizat că FDA va prezenta în perioada următoare o serie de reglementări în privinţa acestor dispozitive.

Între timp, Asociația Industriei de Vaping din România (AIV) susţine că, pe baza concluziilor preliminare ale FDA, seria de îmbolnăviri suspecte din SUA a unor utilizatori de ţigări electronice a fost atribuită în mod eronat vapingului. “Reamintim că prezentarea acestor cazuri de către mass-media românească și de anumite personalități din lumea medicală a fost de un alarmism absolut gratuit, fiind însoțită de afirmații de genul ‘Țigările electronice pot cauza moartea’ și de o serie de aserțiuni absolut surprinzătoare: pe lângă reluarea ideii că vapingul ar fi de vină pentru aceste îmbolnăviri (deși investigația era încă în curs), a apărut și recomandarea către adulți de a evita vapingul”, precizează AIV. Totodată, Asociaţia atrage atenţia consumatorilor să folosească doar produse legale, achiziționate din magazine de profil, precum lichide cu nicotină destinate țigărilor electronice, vaporizatoarele, produsele cu tutun încălzit şi să nu introducă în dispozitive lichide cu substanţe de provenienţă nesigură.

De altfel, FDA a emis un comunicat prin care oferă consumatorilor informații utile pentru a se proteja, în timp ce continuă să investigheze cazurile recente de îmbolnăvire, soldate cu o serie de decese. Multe dintre eșantioanele testate ca parte a investigației în curs conțin tetrahidrocanabinol (sau THC, o componentă psihoactivă a plantei de marijuana) și, de asemenea, cantități semnificative de acetat de vitamina E, provenite de pe piața neagră. Acetatul de vitamina E este o substanță prezentă în produsele de larg consum, sau în suplimentele alimentare, dar datele referitoare la efectele inhalării sale sunt limitate. Cel puțin unul dintre decesele făcute publice pare să fi fost cauzat de produse ilicite pentru vapat care conțin THC, iar în multe dintre cazurile de boală raportate în diverse state, pacienții au recunoscut utilizarea recentă a acestuia.

Lichidele cu nicotină pentru vaping sunt legiferate pe piața românească prin Legea 201/2016 care transpune Directiva Europeană, privind produsele din tutun și produsele conexe (TPD II). Comercializarea lor pe piață poate fi făcută doar după o notificare de 6 luni în prealabil, timp în care producătorul are obligația de a furniza autorităților buletine de analiză toxicologică. Cu toate acestea, lumea medicală atrage atenţia  tot mai insistent în ultimii ani că nici vapingul nu este lipsit de riscuri pentru sănătate, în contextul în care tot mai mulţi fumători de tutun clasic sunt tentaţi să folosească ca substitut pentru acest viciu ţigările electronice. Un studiu publicat în revista “American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine” susţine că țigările electronice sunt la fel de nocive ca țigările obișnuite, aburul degajat de aceste dispozitive afectând sistemul imunitar, cu efecte similare fumului de țigară, ceea ce implică pe termen mediu şi lung un risc ridicat de cancer pulmonar. 

Acest studiu, printre puținele care analizează efectele aburului din țigările electronice, arată că vaporii cu arome nu sunt deloc mai sănătoși pentru plămâni, iar substanțele prezente în lichid ridică aceleași probleme de sănătate ca țigările normale.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Legea pentru prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă, promulgată de Klaus Iohannis

Legea iniţiată de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) pentru ratificarea Convenţiei privind prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă a...

Administratora unui bloc din Sectorul 2, înjunghiată mortal de un vecin

O femeie de 56 de ani, administratora unui bloc din Sectorul 2 al Capitalei, a fost înjunghiată mortal de un vecin, joi seară. Individul...

Doliu în baschetul românesc. S-a stins din viață fostul mare jucător și antrenor Horațiu Giurgiu

În această dimineață, cu puțin timp înainte de a împlini vârsta de 86 de ani, s-a stins din viață una dintre legendele baschetului românesc,...
Ultima oră
Pe aceeași temă