23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSănătate"Eroul din Apuseni", noul şef al Agenţiei Naţionale de Transplant

“Eroul din Apuseni”, noul şef al Agenţiei Naţionale de Transplant

Totodată, ministrul Pintea a semnat Ordinul prin care încetează detaşarea dr. Anca Mureşan de la  Institutul Regional de Gastroenterologie – Hepatologie “Prof.dr. Octavian Fodor” Cluj în funcţia de director executive la ANT. Noul director, dr Radu Zamfir, este doctor în medicină, atestat în chirurgie hepato-bilio-pancreatică şi chirurgie oncologică şi deţine o diplomă europeană de transplant pentru prelevare multiorgan.

Ministrul Pintea a explicat decizia numirii lui Radu Zamfir ca director executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), în locul Ancăi Mureşan, prin faptul că “lucrurile nu mergeau” în conformitate cu strategia ministerului: “Am considerat că este necesar să facem aceste schimbări. Lucrurile nu au mers în direcţia în care eu, personal, şi strategia Ministerului Sănătăţii o cerem”.

Chirurg Radu Zamfir a declarat la Institutul Clinic Fundeni că primul său obiectiv este acela de a elabora o strategie pentru creşterea numărului de donatori: “Prima mea grijă este să găsim şi să elaborăm o strategie prin care să mărim numărul de donatori, fiindcă, aşa cum ştim cu toţii, creşterea numărului de donatori este echivalentă cu scăderea mortalităţii pe lista de aşteptări pentru pacienţii care au nevoie de un organ pentru transplant. Discutăm de o rată scăzută de donare, consecinţă şi a faptului că este şi o rată de accept mai diminuată faţă de altă ţări, iar aceasta poate fi şi trebuie să fie rezolvată parţial, cel puţin la început, printr-o bună comunicare şi o relaţie cu spitalele care sunt acreditate pentru donarea de organe, cu coordonatorii din teritoriu şi cu centrele de donare. Este greu să fii pus în faţa unei probleme noi, această donare de organe, în contextul în care deja ai suferit o traumă, moartea cerebrală fiind echivalentul morţii pacientului respectiv, care are un impact semnificativ asupra familiei. Familia trebuie să depăşească trauma şi să realizeze că pot să ajute simultan mai mulţi oameni la a-şi continua viaţa”, a spus Zamfir. Potrivit acestuia, în România există cea mai exigentă legislaţie în materie de donare de organe din Europa. 

 

Scandaluri în lanţ

De altfel, ANT s-a aflat în centrul unor scandaluri în ultimii ani, foştii şefi fiind acuzaţi de lipsă de transparenţă, dar şi de întârzierea realizării unui registru naţional al transplanturilor în România, în contextul în care ţara noastră se confruntă cu un număr redus de donatori de organe, lipsa unor reguli clare în alocarea de organe şi lipsa specialiştilor care pot realiza transplanturi. Mai mult, ţara noastră a fost acuzată că nu respectă condiţiile acordului cu Eurotransplant (o organizaţie cu sediul în Olanda, din care fac parte şapte ţări: Austria, Belgia, Croaţia, Germania, Ungaria, Luxemburg, Olanda şi Slovenia), care le permite pacienţilor ce nu pot fi transplantaţi în România din cauza multiplelor complicaţii să poată efectua transplanturi în străinătate.

Fostul şef al Agenţiei, care a avut un mandat de doar opt luni, dr. Anca Mureşan, a fost acuzat, potrivit unui audit intern comandat la ANT de Ministerul Sănătăţii, că ar fi comis ilegalităţi juridice şi ar fi făcut deconturi din banii Agenţiei pentru facturi personale. Anterior numirii acesteia în fruntea instituţiei, fostul director executiv, dr. Radu Deac, fusese, la rândul său, acuzat de întârzierea punerii în practică a acordului cu Eurotransplant, după ce un tânăr din Braşov diagnosticat cu tensiune arterială pulmonară şi care supravieţuia conectat la un aparat cu oxigen a murit la Institutul Marius Nasta din Capitală, aşteptând de doi ani un transplant de plămâni. În 2016, Corpul de Control al Ministerului Sănătății descoperea alte nereguli la Agenția Națională de Transplant, după verificarea celor patru spitale acreditate pentru transplant, MS sesizând Agenţia Naţională de Integritate privind posibile stări de conflict de interese şi ilegalităţi.

 

Competenţe extinse

Într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii se precizează că dr. Radu Zamfir a fost formator în cadrul unor proiecte europene dedicate transplantului de organe şi a primit mai multe distincţii, inclusiv o diplomă de excelenţă pentru contribuţia deosebită şi implicarea în dezvoltarea activităţii de transplant hepatic în România. Printre atribuţiile directorului executiv al ANT se numără reprezentarea Agenţiei în relaţiile cu organele statului, precum şi cu persoane fizice sau juridice din țară şi din străinătate, aprobarea regulamentului de ordine interioară şi normele privind disciplina tehnologică şi administrativă, acreditarea şi reacreditarea centrelor de transplant, autorizarea importului şi exportului de organe, ţesuturi şi celule de origine umană destinate transplantării la om sau supravegherea sistemului de calitate, securitate sanitară şi trasabilitate a organelor, ţesuturilor şi celulelor de origine umană destinate transplantării.

 

Supravieţuitor, după un zbor umanitar

În 20 ianuarie 2014, un avion de mici dimensiuni la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat într-o zonă împădurită din Munţii Apuseni, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba. Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa, însă dr. Radu Zamfir a supravieţuit accidentului, alături de copilot şi alţi patru medici. Aceştia mergeau la Oradea pentru a preleva ficatul de la un donator care suferise un AVC. Epava avionului şi victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore şi la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional din Munţii Apuseni. Doctorul Zamfir a fost primul care a alertat autoritățile și a încercat să-și ajute colegii în orele lungi în care au stat în frig și zăpadă, așteptând să fie găsiți de salvatori.   

 

Anomalii

Deşi se confruntă cu un număr redus de donatori de organe, România nu are deocamdată o lege a transplantului, chiar dacă ministrul Sănătăţii promitea că în 2019 aceasta va intra în vigoare. Sorina Pintea acuza şi faptul că există mai multe centre şi spitale judeţene în care sunt declaraţi pacienţi în moarte cerebrală şi nu se fac prelevări de organe.

 

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...
Ultima oră
Pe aceeași temă