11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSănătateSpitalul Universitar din București va avea heliport

Spitalul Universitar din București va avea heliport

Miercuri seară, un elicopter SMURD de tip EC 135 a decolat de la Spitalul Universitar de Urgență din București (SUUB), zborul având ca scop  calibrarea dispozitivelor de aterizare pe timp de noapte.

Zborul de acum două zile a fost ultimul pas necesar pentru operaționalizarea dispozitivelor și instrumentelor specifice necesare pentru funcționarea heliportului, a anunțat un comunicat al SUUB.

În următoarele zile vor fi finalizate documentele de închidere pentru șantier, recepția lucrărilor de construcție și procedura de autorizare pentru funcționarea ca heliport civil cu circuit închis.

Heliportul Spitalului Universitar de Urgență București (SUUB) reprezintă o premieră pentru unitățile medicale din București. Construcția a fost realizată pe Blocul Operator Central al SUUB. La București, elicopterele medicale vor beneficia de două culoare de zbor, inclusiv pe timp de noapte. Astfel, indiferent de momentul necesar operațiunii, elicopterele vor putea ateriza, iar cazurile medicale vor fi preluate de specialiștii Unității de Primiri Urgențe (UPU).

De la heliportul amplasat pe Blocul Operator Central, pacienții vor fi transportați direct în Unitatea de Primiri Urgențe cu ajutorul unui lift și al unui culoar suprateran.

Platforma heliportului are o structură metalică formată din rigle tip grinzi din oțel și stâlpi zăbreliți, fiind dotată cu jgheaburi și plase de siguranță. Potrivit normelor aeronautice, heliportul SUUB are instalație electrică de balizaj, marcaje luminoase, precum și echipamente de salvare, de protecție și de stingere a incendiilor. Compania ABC Development Aviation este proiectantul și managerul de proiect al heliportului, ea fiind specializată în construcția de heliporturi medicale și civile.

 

Proiect unic în București

“Acest proiect, unic în București, este o dovadă că se poate. Pentru noi, medicii, cei care am jurat să salvăm vieți, acest proiect este un vis care va deveni realitate și îi mulțumesc încă o dată sponsorului nostru. În 2018, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Universitar au fost transferați cu elicopterul peste 200 de pacienți din toată țara, iar fiecare secundă este vitală în salvarea acestor oameni. Noul heliport ne va permite să preluăm și mai multe cazuri grave care vor putea beneficia de îngrijiri medicale avansate în Spitalul Universitar. Practic, avem un colectiv medical înalt specializat – medici, asistente medicale, infirmiere, brancardieri, iar în curând vom avea și cel mai modern heliport din țară. Este un proiect de succes care stabilește un nou standard de performanță în sistemul sanitar românesc”, a declarat dr. Adriana Nica, managerul Spitalului Universitar de Urgență București.

Valoarea investiției pentru heliportul de la SUUB se apropie de un milion de euro. Acești bani au fost oferiți în totalitate de firma MaxBet, sub forma unui proiect CSR (de responsabilitare socială a companiilor).

Până acum, în România existau trei spitale cu heliport, dar niciunul nu se afla în București. Primul heliport amenajat pe acoperișul unui spital din România a fost cel de la Oradea, de pe clădirea Spitalului Județean. Heliportul de la Oradea a fost construit în anul 2015 și a costat 1,4 milioane de lei. Banii au provenit din donaţii, de la bugetul propriu al Spitalului Județean şi din fonduri acordate acestei unități sanitare de Ministerul Sănătăţii.

Dr. Hadrian Borcea, şeful Unității de Primiri Urgențe (UPU) de la SMURD Oradea, explica, recent, că un heliport are o importanță crucială pentru un spital, dar necesită investiții consistente: “Indiferent care este afecţiunea, timpul până la tratamentul final este crucial şi salvator de viaţă şi merită efortul pe care îl face spitalul, pentru că există un efort financiar şi logistic de a-l menţine, e ca şi administrarea unui aeroport în miniatură”.

Dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean Oradea, confirmă și el importanța unui teren de aterizare pentru elicoptere: “Acest heliport, cu toate că a fost privit cu sceptimism la început, pentru că lumea nu credea că se poate face şi în România, şi-a dovedit utilitatea. Sunt sute de decolări şi aterizări de pe acest heliport şi toată lumea este mulţumită, atât echipajele SMURD, cât şi spitalul, deci şi pacienţii”.

În următoarele luni, încă un heliport va fi amenajat la Spitalul Județean de Urgență din Galați. Investiția de la Galați va costa între trei și patru milioane de euro.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă