15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSănătateRAPORT PRO-AVORT pe masa Parlamentului European

RAPORT PRO-AVORT pe masa Parlamentului European

Pe 25 martie 2021, europarlamentarul croat Perdrag Matic a prezentat un proiect de rezoluție privind situația sănătății și drepturilor sexuale și reproductive în Uniunea Europeană. Deși acest domeniu intră în competența exclusivă a statelor membre, proiectul de rezoluție încearcă să introducă recunoașterea unui „drept la avort” simultan cu abolirea obiecției de conștiință, în contradicție cu legislația europeană.

Acest raport este văzut ca fiind unul controversat deoarece criticii lui spun că ar fi o veritabilă listă de dorințe pentru Planned Parenthood. Acesta este cel mai mare furnizor unic de servicii de sănătate a reproducerii, inclusiv avortul, din S.U.A.

Raportul Matic, denumit după numele inițiatorului său, își propune să facă avortul un drept garantat de Uniunea Europeană, să interzică obiecțiile de conștiință pentru profesioniștii din domeniul sănătății care se opun avortului și să impună educație sexuală obligatorie a copiilor chiar și părinților care nu sunt de acord.

”O moțiune alternativă la raportul Matić, reamintește publicului lipsa de competență a Uniunii Europene în materie de sănătate. La fel ca în 2013, o astfel de moțiune alternativă ar putea fi adoptată din nou pentru a învinge raportul Matić”,  au anunțat repezentanții Centrului European pentru Drept și Justiție, care este o organizație internațională, neguvernamentală creată în 1998 și dedicată promovării și protecției drepturilor omului în Europa și în întreaga lume.

În Slovacia, Parlamentul a adoptat o rezoluție prin care a condamnat propunerea de rezoluție a domnului Matić pe motiv că depășește competența Uniunii Europene. Acesta este un semnal fin trimis de acești parlamentari slovaci colegilor lor europeni.

Votul asupra propunerii de rezoluție Matić va începe miercuri după-amiază, 23 iunie.

Conform informațiilor intrate în posesia RL, se așteaptă ca deputații din grupurile ECR și I&D să voteze în mare măsură împotriva propunerii. Membrii PPE sunt cei mai timizi în fața ordonanțelor promotorilor avortului.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...

Încercare disperată a avocaților lui Mario Iorgulescu de a-l scăpa de închisoare: „Suferă de leziuni cerebrale încă din copilărie”

Avocaţii lui Mario Iorgulescu încearcă să-l scape pe tânăr de condamnarea de 13 ani şi 8 luni de închisoare pentru omor, susţinând că are...
Ultima oră
Pe aceeași temă