7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSănătateCum îți accepți și cum îți tratezi o boală de piele

Cum îți accepți și cum îți tratezi o boală de piele

Datele preliminare centralizate într-un studiu al Societății Române de Dermatologie (SRD) arată că procentul cetățenilor români afectați de psoriazis depășește media europeană.

În Europa, procentul mediu al persoanelor bolnave de psoriazis este 3 la sută, iar pe plan mondial, procentul mediu este de 5 la sută. “În România, procentul oficial depășește 2 la sută, dar estimăm că numărul real al bolnavilor este mult mai mare”, a avertizat prof. dr. Călin Giurcăneanu, președintele SRD.

Specialiștii estimează că procentul final al pacienților bolnavi de psoriazis este de circa 5 – 6 la sută din populația României.

Problemele generate de bolile dermatologice sunt mult mai grave decât cele legate de aspectul inestetic al pacientului. “Psoriazisul este mai mult decât o boală de piele, având comorbidităţi multiple şi implicaţii severe la nivel psihosocial, profesional şi economic”, precizează SRD. Deși psoriazisul nu este contagios, el produce „stigmatizarea socială și profesională a pacientului”, atât în România cât și în alte țări.

“Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat psoriazisul drept cea de-a cincea boală cronică netransmisibilă, din punctul de vedere al gravității”, a precizat, la rândul său, dr. Alin Nicolescu, secretarul general al Societăţii Române de Dermatologie.

Ca și diabetul, psoriazisul este o boală cronică ce afectează nu doar pielea, ci şi alte organe, ducând frecvent la complicaţii. “Din fericire, asemenea unor țări precum Germania și Franța, avem și noi din ce în ce mai multe soluții de tratament, inclusiv biologic, iar pacienții au acces la cele mai noi terapii pentru psoriazis. Tratamentele sunt accesibile, sunt compensate, multe dintre acestea fiind gratuite”, explică dr. Alin Nicolescu.

Pe plan mondial, aproximativ 125 de milioane de persoane suferă de acest tip de boală.

Deși este atât de răspândită, specialiștii remarcă o informare insuficientă sau eronată despre ea, cea mai răspândită opinie greșită fiind aceea că boala ar fi contagioasă – ceea ce aduce probleme suplimentare în viața pacienților. Multe persoane evită să intre în contact direct cu pacienții, ducând la stigmatizarea și izolarea lor. 60 la sută dintre bolnavii de psoriazis ajung să sufere și de depresie, 50 la sută dintre ei se simt discriminați la locul de muncă, iar unul din trei bolnavi de psoriazis ar fi avut chiar un gând de a se sinucide.

Cauzele exacte ale psoriazisului nu sunt cunoscute, dar este știe că boala este legată de sistemul imunitar şi că există o predispoziţie genetică de a dezvolta această afecţiune. Stresul este un factor ce produce exacerbarea bolii. Zonele pe care apar de obicei leziunile sunt coatele, genunchii, scalpul, regiunea lombară. În anumite cazuri, psoriazisul se extinde la nivelul unghiilor sau palmelor.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...
Ultima oră
Pe aceeași temă