14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSănătateCrimele de la Săpoca scot la iveală nereguli grave în sistem

Crimele de la Săpoca scot la iveală nereguli grave în sistem

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România afirmă că a constatat încă o dată că siguranţa pacienţilor şi chiar viaţa acestora este “pusă în pericol” în spitalele de psihiatrie din România. “Din păcate, în cazul Spitalului Săpoca nu este prima dată când se întâmplă o astfel de tragedie. În 2002, 9 pacienţi au fost incendiaţi de un alt pacient, iar Ministerul Sănătăţii anunţa anchete care să stabilească vinovaţii. Peste 17 ani, avem alte 5 victime şi niciun vinovat. În acest context, solicităm Ministerului Sănătăţii, cât şi autorităţilor competente, să facă public în mod transparent cauzele profunde care au permis uciderea a 5 pacienţi. Ştim cu certitudine că în spitalele din Romania nu există suficient personal calificat, suficientă pază şi management profesional, dar când aceste efecte de sistem omoară pacienţii în spitalele publice, atunci trebuie făcută curăţenie generală. De ce un pacient aflat în sevraj a fost internat într-o zonă liberă şi în pat cu alt pacient, deşi spitalul avea paturi libere? De ce nimeni nu se interesează de siguranţa şi de sănătatea pacienţilor internaţi?”, se arată într-un comunicat. 

Preşedintele COPAC, Radu Gănescu, a declarat că este nevoie de personal suficient şi calificat pentru problemele specifice unui spital de psihiatrie. “Să fi pacient în Romania internat într-un spital public şi să fi omorât fără ca nimeni să poată interveni este ceva abominabil, chiar şi pentru o societate medievală. Demisia este egală cu zero în faţa aparţinătorilor, este mai mult o sfidare la inteligenţa oamenilor. Credem că este nevoie de personal suficient şi calificat pentru problemele specifice unui spital de psihiatrie şi fiecare trebuie să îşi asume şi să răspundă pentru ceea ce fac sau nu fac”, a spus Gănescu. El a mai solicitat identificarea şi pedepsirea vinovaţilor de la toate nivelele (personal şi management). 

 

Breasla medicilor psihiatri cere schimbări urgente

La rândul său, Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie propune, într-o scrisoare deschisă, implementarea de programe naţionale dedicate, cu finanţare de la buget pentru pacienţii cu psihoze, tulburări depresive şi bipolare, demenţă, alcoolism şi drogodependenţe, precum şi realizarea un Registru naţional pentru tulburările psihice majore, inclusiv cu antecedente de auto/heteroagresivitate şi potenţial suicidar. ARPP propune şi implementarea managementului de caz în psihiatrie, la nivel naţional, dezvoltarea centrelor de sănătate mintală şi psihiatriei comunitare, înfiinţarea de echipe mobile, un lanţ terapeutic “articulat şi bine definit”, care să urmeze pacientul de la ieşirea din spital şi până la reinserţia socio-familială şi care să cuprindă specialistul din spital, ambulator, medic de familie, asistent social, psiholog.

Totodată, reprezentanţii asociaţiei doresc investiţii “adecvate” în infrastructura psihiatrică care este “învechită”, precum şi dotări corespunzătoare, incluzând reorganizarea/înfiinţarea de secţii specializate pe anumite patologii cum ar fi adicţiile, psiho-geriatria cu personal calificat, normare modernă şi training specific pentru a evita supraaglomerarea şi incidente grave în secţiile de psihiatrie generală, asigurarea numărului optim de cadre medicale în secţia de psihiatrie generală acuţi şi în compartimentele cu persoane cu adicţii, în sensul unui număr sporit de cadre medicale/pat de spitalizare decât cel prevăzut actualmente, dar şi programe naţionale de educaţie a populaţiei privind tulburările psihice şi cele legate de substanţe.

“Referitor la tragedia de la Spitalul Săpoca facem următoarele precizări: în calitate de corp profesional naţional al specialiştilor psihiatri, am observat cu îngrijorare tentative de translare a discursului din spaţiul public de la neajunsurile şi racilele din psihiatria românească către acuzaţii nesusţinute, neargumentate ştiinţific şi nedovedite până în prezent de malpraxis, cu mutarea centrului de greutate al atenţiei publice către presupusă neglijenţă în serviciu sau greşeli ale cadrelor medicale. Psihiatria se află într-o poziţie atât ingrată, vulnerabilă, dar şi de o mare responsabilitate şi importanţă socială, la interfaţa dintre percepţia publică a siguranţei cetăţenilor şi drepturile categoriilor vulnerabile de pacienţi cu probleme psihice, necesitând sprijin şi recunoaştere activă din partea autorităţilor pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale oferite, şi nu oprobriu public sau stigmatizare. Manifestările de violenţă şi heteroagresivitate/auto-agresivitate în rândul pacienţilor cu tulburări psihice majore sunt rare (aproximativ 10% din prezentările în urgenţă) şi în general controlate de serviciile existente, dar cele extreme sunt excepţii notabile reprezentând uneori debutul medico-legal al unei manifestări psihice de raptus de agitaţie psiho-motorie”, susţine ARPP, potrivit Agerpres. 

În noaptea de sâmbătă spre duminică, la Spitalul de Psihiatrie Săpoca, un bărbat de 38 de ani internat cu sevraj etilic a atacat mai mulţi pacienţi cu un stativ de perfuzii. În urma atacului, cinci bolnavi şi-au pierdut viaţa şi alţi opt au fost răniţi, aceştia fiind transferaţi în unităţi medicale din Bucureşti. Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, la finalul unei vizite la Spitalul de Neuropsihiatrie şi Măsuri pentru Siguranţă Săpoca, că un prim raport al analizei situaţiei de la această instituţie este finalizat, iar raportul final va fi gata peste o lună.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...
Ultima oră
Pe aceeași temă