13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSănătateDe ce trebuie să faci testul Babeș-Papanicolau?

De ce trebuie să faci testul Babeș-Papanicolau?

Testul Babeș-Papanicolau este un test de screening cervical, prin care celule de pe colul uterin sunt prelevate și analizate la microscop în laborator, pentru a verifica dacă sunt canceroase. Află de ce este important să faci acest test și ce presupune.

De ce este important testul Babeș-Papanicolau?

Această analiză are scopul de a depista din timp cancerul de col uterin (colul uterin sau cervixul este locul de întâlnire între vagin și uter). În general, boala este asimptomatică în stadii incipiente. Așadar, după începerea vieții sexuale, femeile ar trebui să facă anual acest test. Depistarea cancerului de col uterin în stadii incipiente crește foarte mult șansele de vindecare.

Cancerul de col uterin apare în urma infecției cu virusul Papilloma, care se poate transmite prin contact sexual chiar dacă se folosește prezervativul. Boala se dezvoltă lent, pe durata mai multor ani, în urma unei creșteri anormale a celulelor. Simptomele apar numai după ce boala avansează și includ sângerări anormale, dureri în zona genitală, în timpul actului sexual, scurgeri vaginale neobișnuite.

Cum se realizează testul?

Programarea pentru testul Papanicolau se face la minim 5 zile după încheierea menstruației, iar pregătirea pentru această analiză implică mai multe aspecte:

Evitarea folosirii tampoanelor, ovulelor, lubrifianților, cremelor sau produselor cosmetice în zona vaginală, timp de 2-3 zile înainte de procedură.
Evitarea dușurilor vaginale pentru minim 3 zile înainte de test.
Evitarea contactului sexual cu 2 zile înainte de recoltare.
 

Procedura se efectuează în cadrul unui consult ginecologic și prețul diferă de la o clinică la alta. Medicul introduce în vagin speculul de unică folosință și o periuță, pe care o rotește pe colul uterin, pentru a răzui celule. Pacienta trebuie să fie cât mai relaxată, iar testul se va efectua mai ușor. În momentul prelevării, pacienta poate simți un disconfort, însă testul nu produce durere. Proba recoltată este introdusă într-un flacon cu substanță specială sau este întinsă pe o lamelă de sticlă. Apoi este trimisă la laborator, pentru a fi examinată.

După recoltare, pacienta poate avea o ușoară sângerare, dar numai câteva picături. Dacă apar dureri, trebuie anunțat medicul.

Rezultatele analizei

Rezultatele testului sunt interpretate de medic. Un rezultat normal nu impune continuarea investigațiilor, însă un rezultat anormal presupune existența unor celule modificate. Medicul va recomanda realizarea de analize suplimentare, pentru a stabili dacă formațiunile sunt precanceroase. Dacă rezultatele nu ies foarte bine, acest lucru nu indică automat un cancer de col, pentru că testul poate arăta și o inflamație la nivelul colului, cauzată cel mai probabil de o infecție. Desigur, această infecție trebuie tratată cât mai repede.

Colul uterin prezintă 2 tipuri de celule, pentru că este o zonă de tranziție. Prin urmare, pot să apară mai multe tipuri de anomalii celulare, care necesită investigații suplimentare:

ASCUS – rezultat frecvent, care indică modificări ale celulelor epiteliului de tip scuamos. Aproximativ 50% din cazuri prezintă infecție cu virusul Papilloma.
L-SIL – leziune intraepitelială scuamoasă de grad scăzut.
H-SIL – leziune intraepitelială scuamoasă de grad înalt.
AGC – modificări ale celulelor epiteliului glandular.

Printre cele mai folosite investigații suplimentare care confirmă sau infirmă diagnosticul de cancer de col uterin sunt testul HPV, colposcopia și biopsia de col uterin. 

Testul HPV identifică infecția cu virusul Papilloma, care este cauza principală a dezvoltării cancerului de col uterin (infecție cu acest virus nu produce simptome). 

Colposcopia este o procedură ce presupune examinarea colului uterin cu ajutorul unui instrument special, dotat cu lentile. 

Biopsia constă în prelevarea țesutului anormal, observat prin colposcopie, în vederea unei analize la microscop.

De obicei, dacă rezultatele testului Papanicolau sunt normale, se recomandă repetarea testului la interval de un an. Totuși, unii medici consideră că efectuarea testului o dată la 3 ani este de ajuns.

Un rezultat fals negativ poate apărea în cazul în care s-au efectuat dușuri vaginale, în cazul în care s-au recoltat prea multe sau prea puține celule sau atunci când o infecție maschează celulele. Ca orice analiză, nu oferă garanție 100%, însă efectuarea regulată ajută la prevenirea cancerului de col uterin.  

 

Cele mai citite

Eșecul lui Nicușor Dan: Capitala îngheață, Promisiunile se Topesc

Avaria care a lăsat jumătate din Capitală fără apă caldă este simbolul eșecului sub administrația lui Nicușor Dan. Începând din 2020 cu promisiuni de...

Dezvăluiri făcute de Anne Hathaway. Actrița a fost nevoită să se sărute cu zece bărbați

Experiența actoricească poate aduce cu sine momente neașteptate și provocatoare, iar Anne Hathaway a trăit unul dintre aceste momente la un casting. Actrița a...

Premierul spaniol Pedro Sanchez ia o pauză de la îndatoririle publice: „ Am nevoie să mă opresc şi să mă gândesc”

„ Am nevoie să mă opresc şi să mă gândesc”, a spus Sanchez într-o scrisoare împărtăşită pe contul său de pe platforma X. „Am...
Ultima oră
Pe aceeași temă