11.8 C
București
luni, 18 martie 2024
AcasăSănătateARPIM face apel pentru evaluarea şi prioritizarea inovaţiilor terapeutice centrate pe pacient

ARPIM face apel pentru evaluarea şi prioritizarea inovaţiilor terapeutice centrate pe pacient

Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente susţine că deşi s-au făcut paşi “importanţi” în actualizarea listei de medicamente compensate, este “departe” de standardele europene.

Potrivit unui comunicat de presă al APRIM transmis miercuri AGERPRES, timpul mediu până la accesul unui nou medicament pe piaţa din România în sistem de compensare, de la aprobarea Agenţiei Europene a Medicamentului, este de aproximativ 43 de luni, în timp ce alţi europeni au acces “imediat sau în câteva luni”.

“În urma publicării raportului IQVIA ‘Evaluarea inovaţiilor terapeutice centrate pe pacient’, Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) se alătură eforturilor Federaţiei Europene a Industriilor şi Asociaţiilor Farmaceutice (EFPIA – European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations) şi face un apel pentru includerea experienţei şi preferinţelor pacientului în evaluarea Tehnologiilor Medicale, procesul care stă la baza deciziei de acces pentru noi medicamente şi în deciziile de stabilire a preţurilor şi de rambursare”, se arată în comunicat.

Conform ARPIM, inovaţiile terapeutice centrate pe pacient pot avea un impact semnificativ asupra calităţii vieţii acestuia, “îmbunătăţesc aderenţa şi, ca urmare, îmbunătăţesc rezultatele”, iar pentru buget aduc economii datorită unui rezultat “clinic mai bun, a unei monitorizări simplificate şi a competiţiei de preţ”.

Raportul IQVIA “Evaluarea inovaţiilor terapeutice centrate pe pacient” a fost realizat prin analizarea medicamentelor noi lansate între 2011 şi 2018, în opt ţări europene – Franţa, Germania, Marea Britanie, Italia, Spania, Suedia, Olanda şi Polonia, în arii terapeutice precum HIV, diabet, neurologie, oncologie, scleroză multiplă, boli respiratorii.

“Acest raport scoate în evidenţă modul în care toţi cei implicaţi în deciziile privind sănătatea şi accesul la medicamente ar trebui să se raporteze la inovaţiile în domeniu. În acelaşi timp, raportul subliniază încă o dată decalajul dintre România şi alte ţări europene în această privinţă. România nu a fost inclusă în acest studiu, sistemul HTA local fiind unul care depinde de evaluarea şi accesul medicamentelor în sistem de rambursare în alte ţări europene”, a declarat directorul ARPIM, Dan Zaharescu, citat în comunicatul de presă.

Cele mai citite

“Piedone nu este primul în București, sondajele sunt manipulate”, estimează rectorul SNSPA

Candidatul Cristian Popescu Piedone nu este, în mod real, principalul favorit în intențiile de vot pentru Primăria Capitalei, estimează rectorul SNSPA, Remus Pricopie. Rectorul SNSPA...

Ambasadorul Rusiei, despre așa-zisa datorie de 4 miliarde de dolari. Dacă România dovedește că nu e adevărat, “vom da o dezmințire”

Ambasadorul Rusiei în România, Valery Kuzmin, susține că Ambasada Rusiei ar putea da o dezmințire cu privire la ceea ce afirmase în chestiunea Tezaurului...

Astrele conspiră pentru rămânerea lui Nicușor Dan / Șansa plutește-n aer, dar lipsește un Dudu Georgescu

Se pare că toate astrele conspiră pentru rămânerea lui Nicușor Dan în fotoliul de primar general. Altfel nu se explică bătălia oarbă pentru căutarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă