PSD şi ALDE au semnat protocolul de guvernare. Cele două partide merg împreună la consultările propuse de preşedintele Klaus Iohannis

de Iulia Iancu , 19 decembrie 2016 - stire actualizata la ora 17:44, 19 decembrie 2016

Partidul Social Democrat și ALDE au semnat, luni, la Palatul Parlamentului, un protocol de guvernare. Documentul a fost semnat de președintele PSD, Liviu Dragnea, și de liderii ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu și Daniel Constantin.

Documentul semnat, luni, reprezintă Coaliţia de Guvernare pentru Dezvoltare şi Democraţie, protocolul prevăzând susţinerea unui prim-ministru comun al unui guvern în care reprezentarea partidelor să se facă proporţional şi constituirea unei majorităţi parlamentare. Astfel, cele două formaţiuni politice vor propune un candidat unic pentru funcţia de premier şi un guvern de coaliţie.


Citeşte şi: Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu vor stabili numele viitorului premier înainte de consultările de miercuri cu președintele Iohannis

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat, luni, la Parlament, că va stabili numele premierului pe care îl va propune împreună cu ALDE, „exact înainte” de a merge la consultările care vor avea loc, miercuri, la Palatul Cotroceni.


Documentul cuprinde trei obiective principale: asigurarea creșterii economice sustenabile și de noi locuri de muncă, creșterea bunăstării materiale și a calității vieții și respectarea drepturilor și libertăților cetățenești.

"PSD și ALDE vor alcătui un program comun de guvernare prin armonizarea prevederilor din programele lor electorale", se precizează în document.

De asemenea, având în vedere că grupurile parlamentare ale PSD și ALDE dețin împreună 250 de mandate, din totalul de 465, Coaliția de Guvernare pentru Dezvoltare și Democrație PSD-ALDE va propune un candidat unic pentru funcția de prim-ministru, desemnat de comun acord, și va susține, prin vot, în Parlamentul României, un guvern de coaliție condus de acesta, a cărui echipă guvernamentală va fi formată din miniștri desemnați proporțional de către PSD și ALDE.


Citeşte şi: Liviu Dragnea, întrebat dacă ALDE va primi fotoliul la Justiție: Cred că nu

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a răspuns, luni, că nu va ceda postul de ministru al Justiției în viitorul guvern formațiunii conduse de Călin Popescu Tăriceanu, ALDE. Întrebat de reporter, la Parlament, dacă PSD va ceda ALDE fotoliul la Justiție, liderul social-democrat a răspuns: „Cred că nu”.


Grupurile parlamentare ale PSD și ALDE din Senat și Camera Deputaților vor constitui o majoritate parlamentară în vederea susținerii alegerii reprezentanților proprii în Birourile permanente ale celor două Camere, în cadrul conducerilor comisiilor permanente, precum și pentru promovarea inițiativelor legislative și proiectelor de lege pentru care cele două partide decid, consultându-se reciproc, să le inițieze la nivel parlamentar și guvernamental.


Citeşte şi: Surse B1: Liviu Dragnea aspiră la șefia Camerei Deputaților, iar Tăriceanu ar dori să rămână la conducerea Senatului

Președintele PSD, Liviu Dragnea, și liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, au avut, luni, discuții, în urma cărora ar fi stabilit că reprezentantul social-democraților va conduce Camera Deputaților, în timp ce șefia Senatului ar urma să îi revină lui Tăriceanu


În protocol, cele două formațiuni se angajează ca toate numirile politice din ministere, din agențiile guvernamentale, din aparatul de lucru al Guvernului, din instituțiile ce reprezintă Guvernul în teritoriu să fie făcute proporțional, în baza criteriilor competenței, integrității și determinării de a realiza obiectivele de apărare a drepturilor și libertăților cetățenești din programul comun de guvernare.

"Prezentul protocol este încheiat pentru întreaga durată a mandatului parlamentar decembrie 2016 — decembrie 2020", se menționează în documentul citat.

De asemenea, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu urmează să se întâlnească cu liderii UDMR pentru a le propune o colaborar

 

Comentarii

 • ilidia

  19 decembrie 2016 20:10

  Bineinteles ca "imparteala" trebuia si parafata oficial intre hoti...

  raspunde comentariului
 • Katze

  19 decembrie 2016 18:33

  Romania a avansat cativa pasi inainte,acum va merge precum racul!

  raspunde comentariului

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design