Noul Parlament îşi intră în drepturi şi ia locul celui mai numeros legislativ pe care l-a avut vreodată România, un legislativ considerat de analişti cel mai puţin eficient. Noul Parlament a fost convocat de preşedintele Klaus Iohannis pentru marţi dar, chiar de luni, senatorii şi deputaţii nou aleşi încep formalităţile pentru preluarea mandatului, relatează TVR.
Senatul şi Camera în actula formulă îşi trăiesc ultimele zile. Îşi încheie mandatul un Parlament ales uninominal şi criticat pentru ineficienţă şi probleme de integritate.
În 2012, românii au ales 588 de parlamentari, din care au mai rămas 507. 13 dintre ei au dispărut pe motiv de condamnare definitivă. 16 au fost fie arestaţi, fie anchetaţi, iar 6 declaraţi incompatibili.
Din alegerile de acum o săptămână au rezultat 465 de senatori şi deputaţi.
Câţiva dintre ei bat recordul în materie de longevitate. Verestoy Attila şi Seres Denes de la UDMR şi Varujan Vosganian de la ALDE vor începe al 7-lea mandat.
În schimb, oameni cu greutate în partidele lor s-au trezit în afara Parlamentului. Liberalii nu îi vor mai avea pe Teodor Atanasiu, Anca Boagiu şi Tudor Barbu. N-au prins mandate nici Mircea Duşa de la PSD şi Sebastian Ghiţă, acum la Partidul România Unită. Daniel Chiţoiu şi Cristiana Anghel de la ALDE n-au strâns suficiente voturi pentru a fi din nou parlamentari. Au ratat intrarea în Camera Deputaţilor şi Elena Udrea şi Toader Paleologu, care au candidat ca independenţi.
În schimb, vom avea politicieni debutanţi. Nicuşor Dan şi Cristian Ghinea trec, de anul acesta, la statutul de parlamentar. Cătălin Predoiu de la PNL a făcut şi el pasul către Camera Deputaţilor, iar Robert Turcescu este proaspăt deputat PMP. Fostul preşedinte, Traian Băsescu, redevine parlamentar şi va fi coleg de Senat cu fostul său prim ministru, devenit apoi adversar, Călin Popescu-Tăriceanu.