21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCine are dreptul să voteze la alegerile parlamentare în străinătate. Documentele necesare,...

Cine are dreptul să voteze la alegerile parlamentare în străinătate. Documentele necesare, în funcție de țară

La alegerile parlamentare din 11 decembrie pot vota, în diaspora, doar românii cu rezidența în străinătate. În cazul acestora, actele doveditoare ale rezidenței diferă de la o țară la alta.

Puteți verifica de ce acte aveți nevoie accesând documentul atașat.

În țară, alegătorii pot vota doar în județul de reședință.

Condițiile de vot pun probleme pentru studenți, deși Guvernul a decis că au gratuitate la biletele de tren sau autocar, pentru a se întoarce acasă să voteze. Totodată, turiștii și muncitorii care lucrează departe de casă vor întâmpina dificultăți în a-și exercita dreptul la vot.

 

Unde pot vota militarii români

Cea mai mare parte dintre cei 780 de militari români aflați în străinătate vor avea posibilitatea să voteze, duminică, în secțiile amenajate de autoritățile române în statele în care aceștia se află în misiune, majoritatea dintre ei acționând în teatrul de operații din Afganistan.

 Ministerul Apărării Naționale preczează că, în Afganistan sunt 631 de militari români, dintre cei 780. Pentru ei, au fost amenajate trei secții de votare — două la Kabul, dintre care una la ambasadă, și una la baza din Kandahar, în timp ce pentru cei 56 de militari aflați în Kosovo există o secție de votare la Pristina, amenajată la Biroul de Legătură al României.

Țara noastră mai are 38 de militari și în Bosnia-Herțegovina. Aceștia își vor putea exercita dreptul de vot la secția organizată la Ambasada din Sarajevo. Alți 55 participă în misiuni internaționale în diverse colțuri ale lumii. Cei mai mulți dintre ei — 34 la număr — sunt observatori și monitori, dar există militari români, inclusiv în Mali și Somalia.

687 de militari din numărul total al celor care participă la misiuni internaționale o fac în cadrul unor operațiuni NATO, în timp ce 45 ia parte la misiuni de observare și monitorizare iar 38 acționează sub egida ONU.


Citește și: SCANDALOS. Un vot din diaspora e de 10 ori mai puţin important decât un vot din Teleorman

Alegeri parlamentare 2016: Rezultate judet cu judet. Liste candidati PSD, USR, PNL, ALDE, PMP. Program electoral

Câți senatori și câți deputați vom alege duminică, 11 decembrie. Ce județe vor fi cel mai bine reprezentate în Parlament

Duminică au loc alegeri parlamentare. Șapte motive pentru care „RL“ te cheamă la vot!

Aproximativ 4.500 de români din diaspora au votat prin corespondență

MAE: Care sunt documentele cu care românii din străinătate pot vota la alegerile parlamentare din 11 decembrie

 

 

 

Cele mai citite

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...
Ultima oră
Pe aceeași temă