10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăAlegeri 2016„Voluntariatul este o oportunitate de dezvoltare personală"

„Voluntariatul este o oportunitate de dezvoltare personală”

Mai mult, voluntariatul încurajează descoperierea unor abilităţi care sunt solicitate la un interviu de angajare. Dintre acestea, amintim lucrul în echipă, capacitatea de a gestiona resurse sau abilităţi de comunicare şi relaţionare. În plus, Gabriel Lazăr consideră că un tânăr care se implică în activităţi de voluntariat îşi poate forma o reţea de contacte care îi poate fi extrem de utilă în activitatea profesională ce urmează să o desfăşoare.

În prezent, sunteţi vicepreşedinte al Asociaţiei pentru Promovarea Economiei Cunoaşterii (APEC), care este acreditată pentru a ajuta tinerii voluntari să utilizeze Serviciul European de Voluntariat (SEV). Ce presupune acest program?

Este programul Uniunii Europene care susţine activităţile de învăţare nonformală pentru tineri, prin finanţarea de proiecte cu fonduri europene. Programul vizează promovarea cetăţeniei active în rândul tinerilor, dezvoltarea solidarităţii şi toleranţei, sprijinirea înţelegerii reciproce între tinerii din diferite ţări, promovarea cooperării europene şi contribuţia la îmbunătăţirea calităţii sistemelor de susţinere a activităţilor de tineret.

APEC are rol doar de a facilita accesul persoanelor la SEV?

Asociaţia este acreditată SEV atât pentru trimitere, cât şi pentru găzduire de voluntari, astfel încât poate trimite tineri în stagii de voluntariat către organizaţiile partenere din Uniunea Europeană şi din afara acesteia, dar are ca obiectiv şi implicarea în programe locale şi naţionale a tinerilor voluntari din afara României.

Cine poate să se înscriela un stagiu SEV?

Serviciul European de Voluntariat se adresează tinerilor cu vârsta între 18 şi 30 de ani. Voluntarii sunt aleşi independent de grupul lor etnic, religie, orientare sexuală, opinie politică etc. Nu sunt solicitate calificări prealabile, un anumit nivel educaţional, o experienţă specifică sau cunoaşterea unei limbi străine.

Se poate elabora un profil mai specific al voluntarului, justificat de natura sarcinilor din cadrul stagiului sau de contextul proiectului, dar, chiar şi în acest caz, nu este permisă selecţia pe baza calificărilor profesionale sau educaţionale.

Odată acceptat, un voluntar în cadrul SEV ce beneficii are în timpul stagiului?

Principalul beneficiu al unui voluntar SEV este experienţa dobândită în timpul stagiului. Fiind un proces de învăţare, voluntarul dobândeşte cunoştinţe şi abilităţi noi şi are posibilitatea să interacţioneze cu tineri aparţinând diferitelor culturi.

Mai mult, pe toată perioada stagiului, voluntarului i se asigură cazare, masă şi o alocaţie care este diferită de la o ţară la alta şi i se decontează în proporţie de 90% cheltuielile de transport pentru a ajunge din ţara de domiciliu în ţara unde-şi desfăşoară stagiul. De asemenea, el este înscris într-un plan de Asigurări de Grup pentru voluntar SEV, care completează garanţia oferită de sistemele naţionale de securitate socială.

Unde poate să-şi desfăşoare un stagiu un român şi pe ce perioadă?

Tinerii din România pot să-şi desfăşoare stagii de voluntariat în oricare ţară membră a Uniunii Europene şi în alte 140 de ţări participante la program. Un stagiu de voluntariat poate dura între două şi 12 luni. Tinerii cu oportunităţi reduse pot beneficia de stagii de voluntariat între două săptămâni şi 12 luni.

În cadrul APEC, aţi dezvoltat portalul Voluntar.ro. Care este povestea acestui site?

Voluntar.ro urmăreşte creşterea capacităţii tinerilor de a folosi informaţiile, resursele şi serviciile disponibile pentru îmbunătăţirea calităţii în propriile activităţi în organizaţiile non-guvernamentale de tineret în care activează şi în folosul comunităţilor din care fac parte. În anul 2010, site-ul a fost platforma de comunicare pentru proiectul „Sunt Voluntar.ro” cofinanţat prin Programul Tineret în Acţiune.

Din ce motive încurajaţi voluntariatul prin intermediul asociaţiei?

Asociaţia pentru Promovarea Economiei Cunoaşterii încurajează implicarea tinerilor în activităţi de voluntariat, deoarece este o oportunitate de dezvoltare personală şi de a dobândi o perspectivă diferită asupra lumii.

În ce mod credeţi că poate fi de folos o activitate de voluntariat în dezvoltarea unei cariere?

Dintre abilităţile pe care le dobândeşte un voluntar, putem enumera: lucrul în echipă, managementul resurselor, comunicare şi relaţionare, managementul de proiect. Toate acestea sunt solicitate în mod obişnuit la interviurile pentru angajare. În plus, un tânăr care a fost implicat în activităţi de voluntariat şi-a format o reţea de contacte care poate fi extrem de utilă în activitatea profesională care urmează să o desfăşoare.

Care este profilul general al voluntarului?

Este dificil de stabilit un profil general. Acesta diferă în funcţie de proiectul în care urmează să fie implicat. Totuşi, este important ca un voluntar să-şi înţeleagă locul şi rolul în cadrul organizaţiei şi să ştie ce poate oferi şi ce poate primi ca voluntar într-un proiect.

Care sunt principalele lucruri pe care le înveţi ca voluntar?

Ca voluntar, vei învăţa să te implici în viaţa comunităţii, vei învăţa să-ţi promovezi în mod creativ ideile, vei învăţa să dai înapoi ceea ce primeşti de la alţii. De asemenea, vei învăţa să-ţi descoperi şi să-ţi cunoşti limitele şi resursele şi să lupţi pentru ideile în care crezi.

Un alt obiectiv al asociaţiei pe care o reprezentaţi este promovarea economiei cunoaşterii. Ce presupune acest concept?

Conceptul de „economie a cunoaşterii” a fost popularizat de Peter Drucker în cartea sa „The Age of Discontinuity” (1969). În accepţiunea cea mai frecventă, conceptul se referă la economia bazată pe cunoaştere (din englezescul „knowledge-based economy”), adică o organizare economică care utilizează într-o măsură semnificativă tehnologii referitoare la utilizarea cunoaşterii pentru a obţine rezultate economice. 
Practic, „cunoaşterea” este considerată o adevărată unealtă de bază şi i se recunoaşte rolul esenţial, în loc să fie subînţeleasă, şi, în consecinţă, ignorată în analizele economice.

Ce rol are cunoaşterea în dezvoltarea noastră?

Un „knowledge worker” este cel care lucrează în principal cu mintea, nu cu mâinile, şi care produce idei, informaţii, cunoaştere. Cunoaşterea este cel mai important activ pe care-l avem la îndemână şi, dacă învăţăm să-l folosim, ne poate conduce la bunăstare.

ÎN LOC DE CV

Gabriel Lazăr este manager al proiectului „Fabricat în Iaşi” şi vicepreşedinte al Asociaţiei pentru Promovarea Economiei Cunoaşterii (APEC). De asemenea, Lazăr s-a implicat activ în viaţa comunităţii ca membru fondator Junior Chamber International (JCI) Iaşi, vicepreşedinte executiv JCI Iaşi în perioada 2006 – 2007 şi ofiţer naţional JCI România în anul 2010. În plus, Gabriel Lazăr este managing partner în cadrul unei companii de consultanţă şi a studiat la Universitatea „Petre Andrei” din Iaşi şi la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

CINCI REGULI PENTRU UN VOLUNTAR

1.Trebuie să ştie că are drepturi, dar şi obligaţii.
2.Trebuie să fie dispus să activeze ca voluntar pentru a dobândi abilităţi şi cunoştinţe noi şi nu pentru beneficii financiare.
3.Trebuie să fie dispus să se supună regulilor organizaţiei din care vrea să facă parte.
4.Trebuie să aibă propriile obiective de dezvoltare personală, deoarece va şti cu exactitate în ce organizaţie şi în ce proiecte să se implice.
5.Trebuie să privească voluntariatul ca pe un proces de învăţare şi ¬dezvoltare personală.

DETALII

Serviciul European de Voluntariat (SEV) sprijină serviciul de voluntariat transnaţional al tinerilor şi aspiră la dezvoltarea solidarităţii şi promovează toleranţa între tineri. De asemenea, promovează cetaţenia activă şi intensifică înţelegerea reciprocă între tineri. Aceste obiective generale trebuie să fie îndeplinite prin:

– sprijinirea participării tinerilor în diferitele forme ale activităţilor voluntare, ambele în cadrul sau în afara Uniunii Europene;

– oferirea de oportunităţi tinerilor pentru ca aceştia să-şi exprime angajamentul prin activităţi voluntare la nivel european şi internaţional;

– implicarea tinerilor în acţiuni ce cresc solidaritatea între cetăţenii Uniunii Europene;

– implicarea tinerilor voluntari în activităţi tip non-profit fără a fi plătiţi pentru beneficiul public general al altei ţări decât cea de rezidenţă.

Cu alte cuvinte, SEV este un serviciu de „învăţare”. Prin intermediul experienţelor de învăţare non-formală, tinerii îşi îmbunătăţesc şi/sau capătă competenţe pentru dezvoltarea personală, educaţională şi profesională, cât şi pentru integrarea lor socială.

Elementele de învăţare constau într-o definiţie reciproc agreată a rezultatelor aşteptate în urma învăţării, a proceselor şi metodelor, a certificării competenţelor căpătate, a participării voluntarului în ciclul de pregătire SEV şi continua dezvoltare a sarcinilor, sprijinul lingvistic şi personal, incluzând prevenirea situaţiilor de criză şi mecanismul de gestionare al acestora.

Mai multe informaţii despre SEV, puteţi găsi pe www.cunoastere.org.

Cele mai citite

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...
Ultima oră
Pe aceeași temă