15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialGorj: 32 de mineri, în greva foamei în faţa CEO din Târgu...

Gorj: 32 de mineri, în greva foamei în faţa CEO din Târgu Jiu. Alți 80 de ortaci s-au blocat în subteran

32 de angajați ai Complexului Energetic Oltenia (CEO) au intrat, miercuri, în greva foamei, în fața sediului central din Târgu Jiu al unității, în timp ce alți 80 de mineri s-au blocat în subteranul minei Tehomir pentru a protesta față de reducerile de personal, informează Mediafax.

Conform liderului sindical Dumitru Pârvulescu, vicepreședinte al Federației Naționale Mine Energie (FNME), el și ceilalți colegi ai săi au recurs la această formă de protest pentru a atrage atenția asupra situației companiei energetice și pentru a cere încă o dată demisia managerului privat Laurențiu Ciurel. FNME a organizat mai multe mitinguri în ultima vreme la Târgu Jiu prin care a cerut demisia șefului CE Oltenia. 

“Toate sindicatele din companie au primit notificări conform cărora urmează de la 1 iunie să fie disponibilizați 2.100 de angajați. Alți peste 1.000 de oameni de la cariera Berbești vor fi transferaţi de CET Govora, în CEO nu avem contract colectiv de muncă și în condițiile astea cei care vor pleca acasă vor fi trimiși cu foarte puțini bani. E o bătaie de joc la adresa oamenilor, iar noi nu mai avem încredere în actualul manager privat, dorim discuții doar cu domnul ministru Gerea, pe care îl așteptăm la Târgu Jiu. Ar putea să vină chiar domnul premier Ponta, care e deputat de Gorj, dar nu vedeți că nu mai vine pe aici deloc. Noi cu cine să vorbim?”, a spus Pârvulescu.

Citește și: Minerii de la Crucea s-au blocat în subteran și ameninţă cu greva foamei

Liderul sindical spune că minerii de la Tehomir vor rămâne în subteran atât timp cât starea de sănătate le va permite acest lucru, la fel cum și greviștii foamei vor sta în fața sediului CEO până când “vor fi luați cu ambulanțele de aici”.

“La Tehomir e bătaie de joc pentru că e ultima mină de subteran care urmează să fie închisă și după asta nu va mai fi subteran în Oltenia. Cei care au plecat în anii trecuți au primit până la şase salarii compensatorii, iar celor de acum li se dă un salariu și eventual îi bagă în program de pre-pensionare. CEO nu primește subvenții de la stat, managerul se laudă că unitatea e pe profit, dar sunt alte unități subvenționate din țară care își ajută oamenii mult mai bine atunci când îi dau afară decât cum se întâmplă la noi”, spune Pârvulescu.

Minerii blocați în subteran vor rămâne acolo pe termen nelimitat, iar cei aflați în greva foamei vor dormi în cursul nopții în mașinile parcate în apropiere de locul protestului, după care joi dimineață vor reveni în fața sediului CE Oltenia din Târgu Jiu, conform liderului sindical.

Minerii din Valea Jiului şi-au exprimat, miercuri, solidaritatea cu colegii lor din judeţul Gorj, liderii de sindicat anunţând că orice tergiversare guvernamentală de a rezolva tensiunile din zonele miniere din România poate conduce la mişcări sociale de amploare.

Reprezentanţii Sindicatului “Muntele” din Valea Jiului – organism sindical reprezentativ la nivelul Complexului Energetic Hunedoara, şi-au exprimat, marţi, solidaritatea cu ortacii din judeţul Gorj aflaţi de mai multe ore în greva foamei sau blocaţi în subteranul Minei Tehomir.

“Solidaritatea cu colegii din Gorj reprezintă un semnal clar adresat Guvernului României care trebuie să-şi găsească timp să analizeze problemele semnalate de colegii de la Complexul Energetic Oltenia. Orice întârziere, orice amânare va conduce spre o extindere a acţiunilor de protest la nivel de sector de activitate. Cunoaştem problemele lor foarte bine, fiindcă sunt similare celor de la Complexul Energetic Hunedoara, şi de aceea ne permitem să avertizăm Guvernul că această ignoranţă decizională nu pedepseşte minerii din Gorj sau Hunedoara, ci sabotează sistemul energetic naţional. Cărbunele, fie că e huilă sau lignit, reprezintă resursa energetică de bază pentru România şi nu poate fi ignorată importanţa lui în asigurarea securităţii energetice a României”, a declarat, miercuri, preşedintele Sindicatului Muntele, Petre Nica. 

Citește și: Ce le promite Gerea minerilor protestatari de la Crucea

Potrivit sursei citate, organizaţiile sindicale din minerit şi energie vor parcurge toţi paşii legali pentru a determina Guvernul să ia decizii “favorabile pieţei energetice din România, nu pentru alţii care vor să trăiască din piaţa energetică românească”.

“Nu excludem declanşarea unor greve generale comune, fiindcă avem acelaşi obiectiv şi noi – cei din Hunedoara şi ei, cei din Gorj. Vom parcurge toate etapele pentru ca acţiunile noastre să îmbrace haina legalităţii. Cerem respectarea legii, pentru că şi noi respectăm legea. Dar le cerem, totodată, respectarea condiţiei minerilor şi energeticenilor români şi asigurarea sistemului energetic naţional printr-o strategie sustenabilă pe termen mediu şi lung”, a mai spus Nica.

Protestatarii acuză conducerea CEO de management defectuos şi de imixtiune administrativă şi politică în zona sindicală. Potrivit sindicaliştilor din Gorj, deciziile luate de conducerea CEO periclitează locurile de muncă ale angajaţilor şi pune în pericol continuitatea activităţii din complexul energetic.

La mijlocul lunii februarie, aproximativ patru mii de mineri și energeticieni au participat la un miting de protest în centrul municipiului Târgu Jiu, nemulţumiţi de conducerea Complexului Energetic Oltenia și de reducerile de personal și de salarii preconizate de administraţie.

De asemenea, și Blocul Național Sindical și-a exprimat solidaritatea față de minerii din Gorj și au certu conducerii C.E.Oltenia ”încetarea presiunii asupra sindicatelor și membrilor acestora care nu au semnat Acordul colectiv de muncă”. Mai mult, BNS a subliniat că își doresc continuarea negocierilor pentru finalizarea unui Contract Colectiv de Muncă care ar rezolva aceste probleme și a precizat că nerezeolvarea acestui conflict ar putea avea consecințe din punct de vedere economic și social, 

 ”Federatia Națională a Sindicatelor din Electricitate ”€œUNIVERS”, membră a confederației Blocul Național Sindical, își exprimă solidaritatea față de sindicatele afiliate din zonă Complexului Energetic Oltenia și de membrii lor cu privire la măsurile extreme întreprinse în vederea încheierii și înregistrării unui nou Contract Colectiv de Muncă la nivelul C.E.Oltenia, cu păstrarea drepturilor salariaților din CCM 2014. Nu suntem adepții violenței de niciun fel, iar măsură extremă, greva foamei, la care au recurs colegii noștri, periclitându-și sănătatea și viață, demonstrează gravitatea situației create de lipsă unui Contract Colectiv de Muncă aplicabil, pentru toți salariații companiei”, potrivit unui comunicat BNS. 

Cele mai citite

GALERIE FOTO. Iubita lui Kevin Trapp a făcut duș în aer liber

Modelul brazilian Izabel Goulart, una dintre cele mai cunoscute iubite de fotbalist din lume, și-a înebunit milioanele de urmăritori de pe Instagram după ce...

USR: Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor

Reprezentanţii USR consideră că Guvernul PSD-PNL ''minte'' atunci când spune că reduce facturile românilor şi că, de fapt, continuă să întreţină schema prin care oamenii...

Încercare disperată a avocaților lui Mario Iorgulescu de a-l scăpa de închisoare: „Suferă de leziuni cerebrale încă din copilărie”

Avocaţii lui Mario Iorgulescu încearcă să-l scape pe tânăr de condamnarea de 13 ani şi 8 luni de închisoare pentru omor, susţinând că are...
Ultima oră
Pe aceeași temă