15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăAldinePropunere: Statele UE care nu respectă principiile statului de drept, fără acces...

Propunere: Statele UE care nu respectă principiile statului de drept, fără acces la fonduri comunitare

Țările membre ale Uniunii Europene care nu respectă principiile statului de drept ar putea să nu mai aibă acces la fondurile europene, a propus Germania, iar comisarul european pentru Buget, Günther Oettinger, propune şi condiţii economice, scriu Reuters și Politico.eu, citate de Mediafax.

Ungaria şi Polonia, beneficiari ai fondurilor de coeziune, au fost criticate frecvent de Comisia Europeană pentru încălcări ale principiilor fundamentale ale statului de drept, notează Reuters. La rândul lor, România şi Bulgaria sunt monitorizate de Comisia Europeană prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV).

"Trebuie analizat dacă primirea fondurilor UE de coeziune ar putea fi condiţionată de respectarea principiilor fundamentale ale statului de drept", precizează proiectul de propunere.

Pe de altă parte, Günther Oettinger, comisarul UE pentru Buget şi Resurse Umane, a declarat, potrivit publicaţiei EUObserver, că, începând din anul 2020, accesul statelor europene la fonduri de coeziune ar putea fi condiţionat de respectarea principiilor statului de drept şi recomandărilor economice.

În Consiliul UE, "nu este convinsă toată lumea de sensul economic al tuturor programelor pe care le finanţăm prin sistemul fondurilor de coeziune". "Multe proiecte sunt foarte sensibile şi au o valoare evidenţiată clar, dar altele îşi pierd rapid sensul", a argumentat Günther Oettinger, explicând că este necesară impunerea unui control mai eficient privind modul în care ţările membre şi regiunile utilizează fondurile UE.

Cele mai citite

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...
Ultima oră
Pe aceeași temă