15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăAldineMogherini: UE nu va avea deocamdată o armată comună

Mogherini: UE nu va avea deocamdată o armată comună

Uniunea Europeană nu își va crea în viitorul apropiat o armată comună, dar blocul comunitar trebuie să-și asume un rol sporit în materie de apărare, a declarat vineri la Bratislava șefa diplomației europene, Federica Mogherini, citată de AFP, preluată de Agerpres.

‘Suntem cu toții de acord (…) că o armată europeană nu va veni în curând, în schimb ceea ce se poate întâmpla mai degrabă dacă statele membre se vor angaja este un avans în materie de apărare europeană și este ceea ce am pus astăzi pe masă’, a anunțat Mogherini la o conferință de presă după prima zi a reuniunii informale a miniștrilor europeni de externe.

Referindu-se la un posibil orizont de timp în care am putea avea o armată europeană, Mogherini a spus : ‘în 50, 60, 100 de ani, cine știe ?’.

Ea a început vineri consultările cu statele membre ale UE pe tema ‘strategiei globale’ a blocului comunitar la capitolul acțiunii externe a UE și a menționat că până în primăvara anului viitor dorește să vadă primele rezultate concrete la acest capitol.

‘Important este că toți miniștrii au apreciat proiectul’, a asigurat șefa diplomației europene despre documentul de 32 de pagini pe care l-a prezentat la reuniunea ministerială de la Bratislava.

Documentul insistă pe mai multe puncte, printre cele mai importante numărându-se crearea unei industrii europene de apărare solide, coordonarea militară sporită între statele membre, combaterea terorismului și protejarea frontierelor, în special a celor maritime.

Ministrul britanic de externe, Boris Johnson, a declarat că țara sa dorește să rămână implicată în cooperarea militară europeană și după ce va părăsi blocul comunitar. Marea Britanie a fost de-a lungul vremii un adversar al creării unei armate europene, guvernele de la Londra considerând că apărarea europeană nu trebuie deconectată de cea a SUA.

Cele mai citite

Orașul Harkov ar fi fost atacat de Rusia cu un nou tip de bombă cu sistem de ghidare

Este posibil ca Rusia să fi utilizat un nou tip de bombă cu sistem de ghidare în atacurile aeriene asupra oraşului Harkov, din nord-estul...

A venit nota de plată pentru incidentele din 8 martie. Sancțiuni fără precedent pentru Dinamo și UTA

Dinamo și UTA au fost amendate cu câte 100.000 de lei și vor disputa următoarele patru meciuri de pe teren propriu fără spectatori, în...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...
Ultima oră
Pe aceeași temă