18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăAldineGuvernul Cioloș promovează oamenii lui Sorin Ovidiu Vîntu. Unul din locotentenții lui...

Guvernul Cioloș promovează oamenii lui Sorin Ovidiu Vîntu. Unul din locotentenții lui SOV îi va lua locul sindicalistului Luca într-un for european

Unul din locotenenții lui Vântu, liderul sindical Florin Bercea, îi va locul lui Liviu Luca în Comitetul Economic și Social European, un organism consultativ al UE, cu sediul la Bruxelles. Luca va sta șase ani în pușcărie pentru „instigare la delapidare, în formă continuată”.

Liviu Luca a fost condamnat definitiv în iulie 2016, dar numele său figurează și acum pe lista delegației române în acest organism european. În august, CNSLR-Frăția a propus Guvernului – care trimite la Bruxelles nominalizările – ca Luca să fie înlocuit cu Florin Bercea. Executivul a aprobat însă abia la sfârșitul lui noiembrie memorandumul prin care MAE va oficializa această schimbare.

Presa a relatat frecvent despre legăturile de afaceri între Bercea și Luca sau Sorin Ovidiu Vîntu. În octombrie 2013, Bercea a fost pus sub învinuire de procurori pentru fapte din perioada în care era administrator special la Realitatea Tv. El era suspect de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. În cazul acestuia anchetatorii au arătat că există indicii că, în calitate de administrator special, a solicitat înregistrarea menţiunilor privind schimbarea acţionariatului Realitatea Media utilizând extrase ale registrului acţionarilor falsificate.

Bercea este și președintele Clubului Sportiv Petrolul. Declarația sa de avere nu putea fi găsită, ieri, pe site-ul Agenției Naționale de Integritate.

Potrivit legii, membrii CESE de la Bruxelles sunt desemnați de către Guvern, deci, pe cale de consecință, Executivul condus de Dacian Cioloș putea și să respingă propunerea avansată de CNSLR Frăția. Memorandumul de numire a lui Bercea a fost inițiat de ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru.

Un securist reprezintă societea civilă

Bercea nu este singurtul personaj dubios trimis de Executiv la Bruxelles, în CESE, unde România are 15 reprezentanți. Cabinetul condus de Victor Ponta l-a desemnat pe Marius Opran, un ofițer de securitate care a fost consilier al lui Ion Iliescu. Opran este a fost ofiţer de transmisiuni, general de brigadă STS, fost secretar de stat în MAI şi fost consilier personal al lui Ion Iliescu. El este considerat un apropiat al lui Mihail Vlasov, fostul președinte al Camerei de Comerț a României. Marius Opran a fost membru CESE din partea patronatelor, până în 2015. Pentru mandatul 2015-2020, el a fost numit de Guvernul Ponta ca reprezentant al societăţii civile! Propunerea a fost avansată de Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară și contrasemnată de către Liviu Pop, pe atunci ministru delegat pentru Dialog Social.

Tot din CESE mai fac parte – la propunerea lui Ponta – Cristian Pârvulescu și Victor Alistar. În 2010, Curtea de Apel Bucureşti a decis că în perioada 23 ianuarie 2007 – 01 martie 2009, Victor Alistar s-a aflat în stare de incompatibilitate. Potrivit ANI, Alistar a deţinut concomitent calităţile de funcţionar public, director executiv şi avocat. El a fost sancţionat cu interdicţia de a ocupa funcţii publice timp de trei ani, dar perioada de interdicție a expirat.

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Ce priorități va avea Firea ca primar general: școli, transport, termoficare și spitale

Gabriela Firea, cea care este, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, a transmis un mesaj în care anunță ce...

Transformă spațiul din garaj într-un loc accesibil – iată ce ușă de garaj de la Alexiana să alegi

Ușilor de garaj ar trebui să li se acorde mult mai multă atenție. Acestea au capacitatea de a menține un nivel de siguranță înalt...
Ultima oră
Pe aceeași temă