19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăAldineEuropa vrea să împartă imigranții statelor membre

Europa vrea să împartă imigranții statelor membre

Bruxelles-ul va propune stabilirea unor cote pentru distribuirea imigranţilor extracomunitari în toate statele membre ale Uniunii Europene. În același timp, UE se gândește să apeleze la forță pentru anihilarea acestui flagel.

Estimările Organizaţiei Naţiunilor Unite relevă că aproximativ 60.000 de imigranţi au încercat să traverseze Marea Mediterană anul acesta, iar 1.800 dintre ei s-au înecat. Asta, în timp ce anul trecut, în spaţiul Uniunii Europene au ajuns în total peste 200.000 de imigranţi din Siria, Eritreea, Nigeria, Somalia şi din alte ţări africane afectate de conflicte și de sărăcie extremă.

În acest context, Comisia Europeană va propune două modalități pentru combaterea acestui fenomen. Prima este pașnică și implică instaurarea unor cote privind distribuirea imigranților din zonele mai sus menționate și care vin legal în Europa între statele membre ale UE. Cotele privind distribuirea imigranţilor statelor UE vor fi stabilite pe baza unor factori precum populaţia ţării, indicatori economici şi numărul solicitărilor de azil aprobate în trecut. Germania susţine ideea cotelor, după ce anul trecut a primit 247.000 de solicitări de azil. În topul statelor unde s-a cerut azil se situează: Suedia cu 81 de mii, Ungaria cu 73 de mii, Italia – 63 de mii, Franța -57 de mii. Chiar dacă România nu a primit un număr semnificativ de cereri de azil, dacă această inițiativă va trece, vom primi un număr proporțional de imigranți.

Factorii de împărțire

Există însă temeri că nu toate statele europene vor agrea aceste cote și se vor opune. Propunerile vor fi discutate la summitul Consiliului European din iunie şi, pentru a intra în vigoare, vor trebui aprobate de statele membre ale Uniunii Europene. Pe de altă parte, UE a propus utilizarea forței împotriva rețelelor de traficanți care transportă ilegal pe Marea Mediterană, la bordul unor nave și în condiții inumane, cetățeni din statele mai sus menționate.

În acest context, Uniunea Europeană caută să obțină un mandat de la Națiunile Unite pentru a putea întreprinde acțiuni militare în apele teritoriale ale Libiei care să distrugă rețelele de traficanți. Ambasadorul libian la Națiunile Unite a declarat că intențiile UE sunt neclare și extrem de îngrijorătoare.

Ibrahim Dabbashi a precizat că țara sa se opune unei astfel de inițiative: “guvernul libian nu a fost consultat de către Uniunea Europeană. Ne-au lăsat în beznă în ceea ce privește intențiile lor, ce fel de acțiuni militare au de gând să întreprindă în apele noastre teritoriale și aste ne preocupă”. Chestiunea imigrației ilegale pe Marea Mediterană a revenit în actualitate după ce mai multe vase care transportau persoane clandestine s-au scufundat. În urmă cu o săptămână, cel puţin 40 de imigranţi africani s-au înecat în Marea Mediterană după scufundarea unei ambarcaţiuni. Pe 18 aprilie, o ambarcațiune cu 800 de imigranți s-a scufundat, doar 50 dintre aceștia supraviețuind.

Cotele privind distribuirea imigranţilor statelor UE vor fi stabilite pe baza unor factori precum populaţia ţării, indicatori economici şi numărul solicitărilor de azil aprobate în trecut.

Cele mai citite

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...

USR: Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor

Reprezentanţii USR consideră că Guvernul PSD-PNL ''minte'' atunci când spune că reduce facturile românilor şi că, de fapt, continuă să întreţină schema prin care oamenii...
Ultima oră
Pe aceeași temă