Comisia Europeană dă 10 milioane de euro pentru cercetarea virusului Zika

de Elena Mitrovici , 16 martie 2016 - stire actualizata la ora 12:08, 16 martie 2016
Comisia Europeană dă 10 milioane de euro pentru cercetarea virusului Zika

Comisia Europeană pune la dispoziţie 10 milioane de euro pentru a susţine cercetarea legată de virusul Zika care afectează în prezent mai multe ţări din America Latină, în special Brazilia, şi cu zeci de persoane contagiate în Europa, relatează EFE, citată de Agerpres

Această sumă, acordată în cadrul programului de finanţare pentru cercetare şi inovare în UE Horizon 2020, este destinată unor proiecte menite să probeze că există o legătură între virus şi diferitele malformaţii cerebrale detectate la nou-născuţi din Brazilia. 

Dacă cercetătorii reuşesc să demonstreze această legătură, atunci vor putea să treacă la lupta de combatere a Zika prin punerea la punct a unor instrumente de diagnosticare şi prin testarea unor potenţiale tratamente sau vaccinuri, a explicat marţi CE într-un comunicat postat pe site-ul său. 

Executivul european a amintit că, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), recenta explozie a numărului de malformaţii cerebrale grave la nou-născuţii din Brazilia ar putea avea legătură cu virusul Zika. 

Comisarul european pentru cercetare, ştiinţă şi inovare, Carlos Moedas, a declarat că aceste fonduri "vor satisface nevoile urgente ale cercetării privind noua ameninţare globală pe care o reprezintă virusul Zika". ''Acest lucru demonstrează încă o dată că suntem gata să facem faţă noilor epidemii, cum este cea legată de Zika, prin efectuarea unor cercetări rapide şi eficiente'', a adăugat el, citat pe site-ul Comisiei Europene.

La rândul său, comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Vytenis Andriukaitis, a indicat, referitor la cazurile de cetăţeni europeni care s-au întors contaminaţi din zone afectate de virus, că executivul UE "urmăreşte îndeaproape situaţia" şi conlucrează cu Centrul european pentru prevenirea şi controlul bolilor, cu OMS şi cu statele membre pentru a pune în aplicare toate măsurile necesare astfel încât răspunsul la virus să fie consistent şi bine coordonat. 

Ministerul Sănătăţii, Serviciilor Sociale şi Egalităţii din Madrid a anunţat luni că numărul cazurilor de infectare cu Zika în Spania este de 43, printre care cinci femei însărcinate. Toţi pacienţii s-au infectat în America Latină.

Comentarii

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design