19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăAldineBLOCAJ în negocierile dintre Grecia şi creditorii săi. Oficiali europeni: Este ultima...

BLOCAJ în negocierile dintre Grecia şi creditorii săi. Oficiali europeni: Este ultima tentativă de ajungere la un acord

Şansa ajungerii la un acord asupra datoriei Greciei a devenit tot mai mică, joi, după ce echipa de negociatori a Fondului Monetar Internaţional (FMI), cât şi a echipaGuvernului grec au plecat de la Bruxelles, FMI evocând “divergenţe majore” între Atena şi creditorii săi, relatează Mediafax

În plus, întâlnirea dintre preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi premierul grec, Alexis Tsirpas, s-a încheiat fără vreun anunţ, oficiali europeni afirmând ulterior că ar fi vorba de “ultima tentativă de ajungere la un acord”.

Această situaţie care anunţă un posibil blocaj, conjugată cu avalanşa de avertizări la adresa Guvernului grec, a redus brusc optimismul apărut în urma reuniunilor organizate miercuri.

Citește și: Grecia, denunță atitudinea agresivă a UE: Guvernul Atenei se simte TERORIZAT

Joi, un purtător de cuvânt al FMI, Gerry Rice, a declarat pentru jurnalişti, la Washington, că “există divergenţe majore (între creditori şi Grecia) în majoritatea domeniilor importante”.

“Nu s-a înregistrat niciun progres pentru a acoperi aceste divergenţe şi suntem, prin urmare, departe de un acord”, a adăugat el, anunţând plecarea de la Bruxelles a echipei de negociatori a FMI

În schimb, purtătorul de cuvânt al Guvernului grec, Gabriel Sakellaridis, a declarat ulterior că Atena este pregătită să intensifice discuţiile în vederea ajungerii la un acord “chiar în următoarele zile”.

“Problema bugetară şi viabilitatea datoriei” sunt două puncte care necesită discuţii, a precizat el.

Însă purtătorul de cuvânt al FMI a menţionat că blocajul este cauzat de neînţelegerile existente în privinţa pensiilor, ţintelor fiscale şi finanţarea unor măsuri luate în calcul.

“Nu mai avem timp să ne certăm. Mă tem că se apropie ziua în care cineva va spune că jocul s-a terminat”, a spus preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, în cursul unei conferinţe de presă.

“Este foarte clar că avem nevoie de decizii, nu de negocieri”, a adăugat el, cerându-le grecilor să se arate “mai realişti”.

Într-un discurs susţinut la Londra, Jens Weidmann, preşedintele Bundesbank, a apreciat că “timpul presează” şi riscul ca Grecia să ajungă în incapacitate de plată “creşte în fiecare zi”.

Potrivit unor oficiali europeni, un compromis ar putea fi posibil doar dacă Guvernul Tsipras va prezenta noi propuneri de economii bugetare şi venituri fiscale. Aceste propuneri ar trebui să înlocuiască tăierea pensiilor şi creşterile de taxe, pe care le refuză categoric, cu scopul de a asigura un excedent bugetar primar.

Citește și: Tsipras, lovit de bumerangul „dosarului grec“

Surse apropiate discuţiilor au declarat că cele două părţi ar fi ajuns la un acord asupra obiectivului privind excedentul bugetar primar, dar dezacordul persistă cu privire la mijloacele de a ajunge la acesta, experţii UE şi FMI având dubii în privinţa măsurilor propuse de Atena.

Grecia are o datorie totală de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE). Guvernul de la Atena mai are de primit din partea instituţiilor financiare 7,2 miliarde de euro prin programul de susţinere financiară de 240 de miliarde de euro care se încheie în această lună.

Cele mai citite

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

GALERIE FOTO. Iubita lui Kevin Trapp a făcut duș în aer liber

Modelul brazilian Izabel Goulart, una dintre cele mai cunoscute iubite de fotbalist din lume, și-a înebunit milioanele de urmăritori de pe Instagram după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă