20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăUltimele negocieri. Guvernul Orban mai face un pas în drumul către Palatul...

Ultimele negocieri. Guvernul Orban mai face un pas în drumul către Palatul Victoria

Premierul desemnat, Ludovic Orban, discută, miercuri, cu reprezentanţii Pro România, pentru a obţine sprijinul acestora în vederea învestirii Guvernului. Majoritatea partidelor parlamentare au anunţat deja că au ajuns la un acord cu premierul desemnat.

Ludovic Orban se întâlneşte miercuri, de la ora 12.00, cu liderii Pro România, în vederea conturării unei majorităţi care să susţină învestirea Guvernului.

După prima rundă de consultări cu premierul desemnat, liderul Pro România, Victor Ponta, anunţase că va reveni la discuţii dacă partidele de dreapta ajung la un acord asupra susţinerii Guvernului.

”Noi suntem un partid nou, mic, de centru stânga, care însă avem un obiectiv mare: să reprezentăm şi să apărăm interesele electoratului de stânga care din păcate a fost trădat de PSD. Aşa încât discuţiile nu puteau să avanseze, să spunem că votăm guvernul, nici vorbă de aşa ceva. (…) Sunt cinci partide de dreapta – PNL, USR, PMP, ALDE şi UDMR. Ar trebui să să se înţeleagă ei cinci”, a declarat Victor Ponta, joi, explicând că Ludovic Orban ar trebui să procedeze ca la moţiunea de cenzură, să vadă exact, pe bază de semnătură, ce parlamentari votează.

”Dacă le trebuie voturile de la Pro România, mai discutăm”, a mai spus atunci Ponta.

Marţi, Ludovic Orban a avut discuţii cu reprezentanţii ALDE, PMP, UDMR şi USR, cu majoritatea ajungând la un consens.

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat, marţi, după discuţiile cu premierul desemnat, Ludovic Orban, că formaţiunea va susţine Guvernul propus de acesta, care trebuie să fie monocolor. El a spus că s-au finalizat discuţiile privind cele 12 condiţii şi cerinţe pe care ALDE le-a formulat.

“Pot să vă spun că am căzut de acord asupra tuturor”, a spus Tăriceanu.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că şansele ca Guvernul propus de Ludovic Orban să treacă de votul Parlamentului sunt “serioase, bune”, dar trebuie văzute programul de guvernare şi lista miniştrilor.

“Aşteptăm ziua de joi, vineri, când va depune programul şi lista şi vom lua o decizie după ce cunoaştem toate aceste elemente, probabil că săptămâna viitoare sau când se va apropia votul pentru acest guvern. În principiu, a fost o discuţie constructivă, bună, pozitivă şi sunt optimist, adică sunt realist, spre optimism”, a afirmat el.

Liderul USR, Dan Barna, a afirmat, marţi, că probabil spre finalul săptămânii, după ce va vedea lista membrilor Guvernului, va lua “o decizie finală de susţinere a învestiturii acestui guvern”.

“Am ajuns la un acord, a avut loc o strângere de mână, bineînţeles urmând să vedem şi lista miniştrilor”, a spus Barna, menţionând că “suntem foarte aproape de această susţinere”.

De asemenea, marţi seară, într-o emisiune la Digi 24, Barna a spus că sunt ”şanse rezonabile” ca Guvernul Orna să fie învestit de la prima încerxare.

”Se constituie o majoritate similară ca la moţiune, care pare că poate obţine acel 233 de voturi necesar pentru învestirea Guvernului”, a spus Barna.

Singurul care nu s-a arătat mulţumit de discuţiile cu premierul desemnat a fost liderul PMP, Eugen Tomac.

Tomac crede că liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi liderul Pro România, Victor Ponta, au decis în numele premierului desemnat Ludovic Orban ca PMP să nu participe la această guvernare.

Tomac a spus că trebuie să consulte partidul pentru a vedea cum vor vota parlamentarii la învestirea Guvernului.

De asemenea, prim-vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan, a anunţat, marţi seară, într-o emisiune la Digi 24, că lista cu propunerile de miniştri va fi gata vineri. 

Ea a precizat că iniţial s-a pornit cu 6-7 nume de persoane care ar putea prelua fiecare minister, ulterior ajungându-se la trei nume.

”Pe unele portofolii există deja conturat un nume”, a spus Turcan, refuzând să precizeze dacă numele său se află sau nu pe listă. 

Dan Barna, președintele USR, a anunțat marți că a ajuns, la finalul negocierilor cu premierul desemnat Ludovic Orban, la un Acord cu PNL și că „suntem foarte aproape de susținerea noului guvern”. Barna a explicat că s-a încheiat un acord politic între cele două formațiuni, iar Orban a fost de acord cu prioritățile USR.

Liderul USR, Dan Barna, a anunțat că a ajuns la un acord cu premierul desemnat Ludovic Orban pentru un vot asupra viitorului guvern liberal.

„Am venit la aceste consultari cu o propunere de acord politic în care am introdus prioritățile si aspectele foarte importante pe care USR le consideră necesare să fie în agenda guvernului. Am solicitat în propunerea de acord ca obiectivul alegerilor anticipate să rămână pe masă și să urmeze în scurt timp după alegerile prezidențiale. Premierul Ludovic Orban a fost de acord.”

„Am ajuns la finalul discuției la un acord, mai sunt mici retușuri și probabil joi sau vineri va fi prezentată lista guvernului și programul de guvernare, iar atunci vom lua o decizie în privința votului. (…) Am ajuns la un acord prin strângerea de mână, urmând să așteptăm lista guvernului.”, a declarat Dan Barna.

USR a publicat, marți, acordul politic propus PNL pentru ca parlamentarii Uniunii să voteze pentru învestirea guvernului Orban. Documentul conține, potrivit USR, atât angajamentul celor două partide pentru înfăptuirea unor reforme reale de care România are nevoie – în domeniul Justiției, economiei, legislației electorale și mediului, cât și condiții pe care trebuie să le îndeplinească viitoarea echipă guvernamentală.

”În condițiile în care Guvernul Dăncilă trebuie înlăturat cât mai rapid de la butoanele puterii și nu există voință politică pentru organizarea în cel mai scurt timp de alegeri anticipate, USR a propus PNL un acord politic în mai multe puncte, a cărui semnare conduce la acordarea unui vot de învestitură Guvernului Orban.

Documentul conține atât angajamentul celor două partide pentru înfăptuirea unor reforme reale de care România are nevoie – în domeniul Justiției, economiei, legislației electorale și mediului -, cât și condiții pe care trebuie să le îndeplinească viitoarea echipă guvernamentală.

Nu în ultimul rând, USR a propus PNL ca ambele partide să susțină măsuri privind profesionalizarea administrației prin eliminarea provizoratului și numirilor politice în funcții publice de conducere, inclusiv în Educație, concursuri organizate transparent, guvernanță corporativă reală pentru companiile de stat.

În principiu, toate măsurile cerute de liderii USR au fost acceptate de premierul desemnat Ludovic Orban. Varianta finală a acordului politic va fi dată publicității în zilele următoare.

Cele mai citite

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...
Ultima oră
Pe aceeași temă