16 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăPoliticăTemele abordate de Donald Trump și Klaus Iohannis la Casa Albă

Temele abordate de Donald Trump și Klaus Iohannis la Casa Albă

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, marţi, la Casa Albă, de preşedintele SUA Donald Trump. Discuția dintre cei doi lideri a durat două ore, depășind timpul alocat inițial. Trump a afirmat, la întâlnirea cu Iohannis din Biroul Oval, că preşedintele Klaus Iohannis face o treabă foarte bună în domeniul combaterii corupţiei din România. Preşedintele SUA a spus că i-ar plăcea să vină în România şi că cele două ţări au o relaţie mai bună ca niciodată. Într-o declaraţie dată publicităţii de Casa Albă, preşedintele Donald Trump reafirmă şi întăreşte Parteneriatul dintre SUA şi România şi îşi exprimă susţinerea pentru eforturile României de a intra în programul Visa Waiver, în acord cu cerinţele legislaţiei Statelor Unite. La rândul său, Iohannis a declarat, la Washington, după întâlnirea cu Trump, că preşedintele SUA este foarte interesat de creşterea prezenţei militare americane în România şi că discuţii tehnice vor avea loc cu secretarul Apărării. Iohannis a spus că a fost exprimată şi preocuparea legată de modificările la legislaţia fiscală.

 

Declarația comună

Declaraţia Comună a preşedinţilor României şi SUA, Klaus Iohannis şi Donald Trump, subliniază angajamentul reciproc faţă de statul de drept şi o justiţie independentă, care sunt puternic susţinute de poporul român şi subliniază că buna guvernare constituie baza securităţii şi prosperităţii noastre comune. Documentul face referire la crearea de noi oportunităţi pentru creşterea securităţii, dezvoltării şi prosperităţii, şi pentru a răspunde mai bine provocărilor şi responsabilităţilor globale pe care le împărtăşim. De asemenea, declaraţia menţionează evitarea riscurilor de securitate care însoţesc investiţiile chineze în reţelele de telecomunicaţii 5G şi subliniază opoziţia faţă de Nord Stream 2 şi alte proiecte care ”îi fac pe aliaţii şi partenerii noştri dependenţi energetic faţă de Rusia”.

 

 

 

Modificarea legislației fiscale

Întrebat dacă există o nemulţumire a administraţiei Trump faţă de modificările legislative operate de PSD în domeniul fiscal, respectiv Legea offshore şi OUG 114, preşedintele Iohannis a răspuns: „Există această preocupare şi ea a fost adusă în discuţie, însă într-o notă optimistă. Preşedintele Trump şi ceilalţi prezenţi au exprimat aşteptarea ca această legislaţie să fie ameliorată pentru a creşte atractivitatea României pentru investitorii americani şi sunt convins că aceste lucruri se pot realiza”.

În privinţa motivelor retragerii Exxon din Marea Neagră, Klaus Iohannis a spus că nu vrea să facă speculaţii, dar că această  chestiune a fost adusă în discuţie şi vom primi clarificări în următoarea perioadă.

 

Trump susține eforturile României de a intra în programul Visa Waiver

 

Preşedintele SUA, Donald Trump, reafirmă şi întăreşte Parteneriatul dintre SUA şi România şi îşi exprimă susţinerea pentru eforturile României de a intra în programul Visa Waiver.

”Viitorul României şi al relaţiei cu Statele Unite este foarte, foarte strălucitor”, se intitulează declaraţia preşedintelui Trump. Conform sursei citate, preşedintele Trump intenţionează să dezvolte legăturile dintre cele două ţări pentru susţinerea eforturilor României de a deveni eligibilă pentru intrarea în Programul Visa Waiver, în acord cu cerinţele legislaţiei Statelor Unite.

”România s-a dovedit un puternic aliat NATO şi şi-a îndeplinit angajamentul de a aloca 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare”, se afirmă în declarație. De asemenea, România este unul dintre cei mai mari contributori la misiunile NATO din Afganistan şi sprijină misiunile din Kosovo, Bosnia şi coaliţia anti-ISIS, afirmă preşedintele Trump. În declaraţie sunt amintite şi celelalte contribuţii ale României în domeniul militar, inclusiv găzduirea scutului de la Deveselu.

Se menţionează şi faptul că România s-a angajat să colaboreze cu SUA pentru a combate ameninţările de cibersecuritate pe care le prezintă furnizorii chinezi în reţelele 5G.

Preşedintele Trump arată că Statele Unite va continua să lucreze împreună cu România pentru a sprijini securitatea energetică în Europa.

 

 

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

PNL l-a demis pe șeful filialei Timiș, Alin Nica, pe motiv că se opune alianței cu PSD

Alin Nica a fost demis din funcția de președinte al filialei PNL Timiș, în urma unei ședințe care s-a desfășurat în ziua de 26...

Traficul rutier restricționat în Pasajul Unirii din Capitală. Un motociclist a intrat în peretele pasajului

Traficul rutier este restricţionat marţi seară în Pasajul Unirii din Capitală, pe sensul de mers către bd. Mărăşeşti, după ce un motociclist a intrat...

Președintele Iohannis, la Misiunea Economică a Francofoniei: România are o creștere economică peste media UE

România a înregistrat în anul 2023 "o creștere economică robustă, de 2,1%, ritm superior mediei Uniunii Europene", a transmis președintele Klaus Iohannis în cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă