11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăSurse: Autonomia ungurilor din Ardeal, o nouă formă a războiului hibrid al...

Surse: Autonomia ungurilor din Ardeal, o nouă formă a războiului hibrid al Rusiei contra României

Această idee este susținută într-un articol publicat de revista Historia precum și de surse consultate de România Liberă.

Potrivit revistei Historia, “Guvernul Ungariei, stat aliat NATO și membru UE, are, de câțiva ani, un înalt reprezentant pentru autonomia teritorială a minorității maghiare, funcție ocupată de Katalin Szili, un cunoscut om politic ungar, fost președinte al Parlamentului ungar”.

În acest context, la data de 8 ianuarie 2018, liderii UDMR, Partidului Popular Maghiar din Transilvania și Partidului Civic Maghiar au semnat, la Cluj-Napoca, principiile unei declarații comune pentru autonomie, care include autonomia teritorială, alături de cea personală și cea culturală, între prioritățile celor trei partide politice maghiare din Transilvania.

“Deși în cadrul conferinței de presă de la Cluj-Napoca, atât Kelemen Hunor cât și Szilagyi Zsolt (PPMT) și Biro Zsolt (PCM) au negat că inițiativa aparține Ungariei, realitatea faptelor este cu totul alta”, subliniază Historia.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, este un politician de dreapta care are o relație specială cu președintele Rusiei, Vladimir Putin.

Surse de la Budapesta au confirmat această situație, pentru România Liberă: “Nu știm dacă sunt în realitate prieteni, dar au o relație specială. Ei sau oamenii lor se întâlnesc mereu, fie la Budapesta, fie la Moscova. Nu știm exact care e deal-ul, mai ales că noi, ungurii, prin tradiție, nu-i iubim deloc pe ruși” (aluzie la faptul că Ungaria și Rusia au fost adversare în război, apoi URSS a ocupat Ungaria și a lichidat revoluția anticomunistă din 1956).

În mod vizibil, un scop al relațiilor la nivel înalt Moscova – Budapesta ar fi retehnologizarea unei centrale nucleare din Ungaria, cu sprijinul Rusiei.

În paralel, devine vizibil obiectivul politic al Rusiei de a-și consolida un cap de pod în interiorul NATO și al UE, acesta fiind Ungaria. În schimb, Rusia este dispusă să susțină, prin mijloace ale războiului hibrid, tendințele autonomiste ale ungurilor din România și din Ucraina.

Iar efectele acestui război se văd, acum, în România.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă