13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăPoliticăȘtefan Dănilă, fost șef al SMG: Strategia militară a României trebuie...

Ștefan Dănilă, fost șef al SMG: Strategia militară a României trebuie armonizată cu cea a SUA

O revizuire a Strategiei Naţionale de Apărare a României, care datează din anul 2016, “ar putea fi utilă şi necesară” în contextul Strategiei de Securitate Naţională a Statelor Unite, promovată de președintele Trump, consideră Ștefan Dănilă.

“Adaptarea politicii noastre externe la noua politică americană este deosebit de importantă. Administraţia americană este mai pragmatică şi mai realistă. Îşi doreşte parteneriate solide şi va sprijini aliaţii şi partenerii, dar nu pe cei care doar se declară astfel, însă acţionează contrar intereselor americane”, subliniază fostul șef al SMG.

În opinia acestuia, investiţiile americane în statele partenere sunt susţinute de preşedintele Trump doar în condiţiile în care se asigură o competitivitate în acord cu legile americane, iar mediul de afaceri are aceleaşi caracteristici, în care statul să se implice doar printr-o fiscalitate predictibilă şi corectă, cunoscută public. “Orice implicare care să favorizeze unul dintre competitorii bine şi destul de des menţionaţi, respectiv China şi Federaţia Rusă ar însemna asocierea cu una dintre acestea şi abordarea ca atare”, avertizează Ștefan Dănilă.

De asemenea, “statele identificate ca principale ameninţări la securitatea SUA, Coreea de Nord şi Iranul trebuie să fie considerate ca state nefrecventabile de către diplomaţia românescă, de la cel mai înalt nivel. A revedea şi poziţiile noastre în acordurile şi tratatele multinaţionale agreate uneori mult prea uşor şi prea puţin evaluate în contextul propriului interes poate fi posibil şi poate fi un semnal de parteneriat serios şi credibil”, spune fostul șef al SMG.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă