14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăPSD vrea să ancheteze ”statul paralel”

PSD vrea să ancheteze ”statul paralel”

Ideea înființării unei comisii speciale pentru activitatea instituțiilor statului apare în raportul Comisiei de anchetă parlamentare privind alegerile prezidențiale din 2009.  Noua comisie parlamentară de anchetă ar trebui înființată „pentru verificarea implicării unei grupări metastatale în controlul abuziv, nelegal şi nedemocratic asupra vieţii politice, economice şi sociale din România, precum şi asupra înfăptuirii actului de justiţie, în perioada 2004 -2017”, potrivit raportului Comisiei de pentru alegerile prezidențiale din 2009. Raportul a fost, adoptat, de plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului.

Propunerea îi aparține deputatului PSD, Liviu Pleșoianu, dar demersul pare să aibă șanse de materializare, dacă analizăm declarațiile liderilor PSD și ALDE.

„Gruparea metastatală e ceea ce vorbesc eu de multă vreme, e statul paralel pe care îl vedem peste tot: în Parlament, partide, media, economie, justiție. Eu cred că nu putem să ne facem că plouă, că nu vedem ce se întâmplă cu anomaliile care s-au întâmplat în România. Că o să facem o comisie sau șapte nu știu, dar nu cred că trebuie să rămânem impasibili la realitatea asta deformată care s-a accentuat în România, și vedem că ies la suprafață informații din ce în ce mai îngrijorătoare”, a afirmat președintele Senatului Călin Popescu-Tăriceanu.

 

Puteri sporite pentru comisii

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, ieri,  că la următoarea şedinţă a plenului reunit al Paralamentului va fi înfiinţată o comisie de anchetă ”în ceea e priveşte activitatea SPP, cât şi despre relaţionarea unor instituţii şi şefi din diverse instituţii care se pare că acţionează ilegal”. Și din mesajul președintelui PSD reiese că noua comisie va ancheta mai multe instituții ale statului.

Până acum, Legislativul a anchetat cazuri punctuale, cum ar fi desfășurarea alegerilor prezidențiale din 2009 sau soarta arhivei SIPA.

Discuțiile despre înființarea unei noi comisii, vin în condițiile în care atât PSD, cât şi ALDE susţin modificarea legii, astfel încât nimeni să nu poată refuza audierea la o comisie a Parlamentului. O propunere legislativă a preşedintelui Comisiei de anchetă privind alegerile din 2009, deputatul PSD Oana Florea, prevede că refuzul unei persoane de a se prezenta la audieri într-o comisie parlamentară de anchetă va fi infracţiune şi va fi pedepsit cu închisoarea de la opt zile la trei luni sau cu amendă penală în valoare de 10.000 de lei şi cu interzicerea de a ocupa o funcţie publică timp de trei ani.

Astfel, situaţii precum cea în care şefa DNA, Laura Codruța Kovesi,  sau fostul prim-adjunct al SRI, Florian Coldea,  refuză să vină la audieri în Parlament nu ar mai exista.

 

Raport privind alegerile din 2009

Preşedintele Comisiei pentru alegerile din 2009, deputatul PSD Oana Florea, a prezentat, ieri, concluziile Raportului final al acestui for, după opt luni de activitate, precizând că, în lipsa buletinelor de vot, se poate doar deduce că au existat acţiuni de influenţare a scrutinului. Acuzat că ar fi dirijat un ”grup infracțional” care l-ar fi ajutat să câștige alegerile, fostul președinte Traian Băsescu a replicat că grupul infracțional s-a aflat la PSD. El a comentat că Mircea Geoană a pierdut alegerile în urma întâlnirii cu Sorin Ovidiu Vântu și a sprijinului pe care l-a primit de la Dan Voiculescu.

Raportul comisiei va fi trimis Parchetului ICCJ, Administraţiei Prezidenţiale, Consiliului Superior al Magistraturii şi Guvernului.

Comisia a fost constituită ca urmare a acuzaţiilor jurnalistului Dan Andronic, potrivit cărora, în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din 2009, în sufrageria lui Gabriel Oprea s-ar fi aflat procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi fostul şef al SRI, actual ambasador al României la Washington, George Maior.

 

Coldea, la Comisia SRI

Fostul prim-adjunct al şefului SRI, Florian Coldea, şi-a exprimat dorinţa de a participa la audieri în Comisia parlamentară, data urmând să fie stabilită în şedinţa de marţi a acesteia, potrivit senatorului PSD Claudiu Manda, preşedintele Comisiei pentru controlul activităţii SRI.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă