26.5 C
București
luni, 15 aprilie 2024
AcasăPoliticăPSD vrea să ancheteze alegerile pe care le-a organizat

PSD vrea să ancheteze alegerile pe care le-a organizat

Purtătorul de cuvânt al PSD, Mihai Fifor, a anunțat, că în cadrul coaliției PSD-ALDE se discută despre înființarea unei comisii parlamentare de anchetă pentru votul la alegerile europarlamentare, în contextul unor discuții în spațiul public potrivit cărora votul ar fi fost fraudat. „Urmărim și noi cu foarte mare atenție tot ce a apărut în spațiul public în ultimele zile legat de o posibilă fraudare a alegerilor din 26 mai”, a afirmat Mihai Fifor. Social-democratul a adăugat că este necesar să fie verificat dacă au fost sau probleme în sensul unui vot corect la europarlamentare. „Am discutat, și probabil că vom avea ca temă în cadrul unei ședințe de coaliție și ideea aceasta a înființării unei comisii parlamentare de anchetă pentru votul din 26 mai”, a spus Fifor.

Senatorul PSD Șerban Nicolae a declarat că Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) „nu mai are ce căuta în procesul electoral”, precizând că ar trebui să se revină la formula declarației pe proprie răspundere atunci când votezi pe liste suplimentare. Social-democratul a adăugat că există destule dovezi care, chiar dacă sunt neoficiale, indică faptul că la europarlamentare au existat fraude.

Afirmațiile liderilor PSD ridică semne de întrebare atât timp cât alegerile au fost organizate de Guvernul PSD, cu Viorica Dăncilă premier și Carmen Dan ministru de Interne.

 

Monitorizarea alegerilor

Aceste acuzații pun, practic, la îndoială corectitudinea Sistemului informatic de monitorizare a prezentei la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV), folosit la alegerile pentru Parlamentul European. Potrivit legii, SIMPV facilitează verificarea îndeplinirii condițiilor prevăzute de lege pentru exercitarea dreptului de vot. De asemenea, semnalează cazurile în care datele de identificare ale alegătorilor care se prezintă la vot figurează deja ca fiind înscrise în SIMPV – adică dacă persoana a votat deja, în acest fel fiind prevenit votul multiplu. SIMPV semnalează cazurile în care, persoanele care se prezintă la vot nu au drept de vot sau figurează cu interdicții de exercitare a dreptului de vot. În plus, asigură unicitatea înscrierii în listele electorale suplimentare.

Aplicaţia informatică pentru verificarea dreptului de vot (ADV) reprezintă un program informatic, realizat de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), care asigură prelucrarea datelor de identificare ale alegătorilor culese de către operatorii de calculator şi compararea acestora cu datele deja înregistrate. Operatorii din secțiile de votare au fost selectați din mai mulți candidați de STS, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) și Institutul Național de Statistică (INS).

Înființarea sistemului a fost reglementată printr-o lege adoptată de Parlament în 2015, când PSD avea majoritatea, iar social-democrații au votat acest articol. Propunerea privind introducerea sistemului a venit de la AEP, instituție condusă la vremea respectivă de Ana Maria Pătru, o apropiată a Elenei Udrea dar și a social-democratului Mircea Drăghici.

 

Alternativa PSD

SIMPV a fost folosit la alegerile locale din 2016 câștigate de PSD, deși la putere se afla premierul tehnocrat Dacian Cioloș. Scenariul s-a repetat și la alegerile parlamentare din 2016, când PSD a câștigat cu un scor record de 46% și niciun social-democrat nu a avut reclamații la adresa SIMPV sau la adresa implicării STS.

Acum, liderii PSD reclamă fraude la vot. Și în trecut au mai existat în România acuzații de fraudă. Venite, însă, de la Opoziție și nu de la partidul aflat la putere. ”Pentru asigurarea corectitudinii alegerilor, se va utiliza Sistemul de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului multiplu”, a anunțat chiar ministrul PSD de Interne Carmen Dan, înainte de euroalegeri.

 

După înfrângerea în eurolaegeri, tonul PSD s-a schimbat. Alternativa pe care o propune acum PSD ar fi depunderea unor declarații pe propria răspundere la votul pe listele suplimentare. Acest sistem, folosit până în 2015, a provocat numeroase scandaluri. Și asta pentru că o persoană declara pe propria răspundere că nu a votat în altă parte, dar eventualele fraude nu erau depistate imediat, cum se întâmplă prin SIMPV. De exemplu, la refeferendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu din 29 iulie 2012, AEP a identificat 55.560 de CNP-uri cu care s-a votat de 118.881 ori. Însă, anunțul AEP a venit abia pe 25 septembrie 2012, la două luni de la referendum și nu avut niciun efect. Acum, prin SIMPV au fost semnalate, chiar în ziua votului,  9.282 de încercări de vot multiplu. Potrivit MAI, după verificarea primelor 2.600 de semnalări, s-a constat că 1.600 de semnalări au fost eronate.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

George Simion, președintele AUR, l-a suspendat pe vicepreședintele Marius Lulea

Deputatul George Simion, președintele AUR, a anunțat că-l suspendă pe Marius Lulea din funcția de prim-vicepreședinte al partidului, pe motiv că Lulea ar fi...

Rusia – Ucraina, ziua 761. Conferința pentru Securitatea Mării Negre se desfășoară în Bulgaria

Cea de-a doua ediție a Conferinței pentru Securitatea Mării Negre (Black Sea Security Conference) se desfășoară la Sofia și este organizată, în colaborare, de...

Supradoza de siguranță

Încă dinainte de pandemie era cultivată până la obsesie tendința de-a născoci leacuri pentru tot felul de fleacuri. Nesiguranța ipohondrică e o bună metodă...
Ultima oră
Pe aceeași temă