11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăPSD acuză PNL că dorește să crească vârsta de pensionare. Orban: „Sunt...

PSD acuză PNL că dorește să crească vârsta de pensionare. Orban: „Sunt fake-news-uri marca PSD”

Ca urmare a acuzațiilor aduse de social-democrați, premierul Ludovic Orban a declarat că nu există la Ministerul Muncii un proiect care să prevadă creşterea vârstei de pensionare. Prim-ministrul a precizat că vârsta de pensionare rămâne 65 de ani, iar oamenilor trebuie să li se permită să lucreze și după această vârstă, în situația în care doresc acest lucru. De cealaltă parte, PSD susţine că această măsură reprezintă un „dar otrăvit”, prin care se încearcă realizarea primului pas în creşterea vârstei de pensionare.

Orban neagă acuzațiile aduse de PSD

„Nu. Deci, fake-news-uri marca unei anumite părţi. Nu am spus asta. Am spus următorul lucru: în anumite domenii, cum sunt educaţie, cultură, sănătate, sunt persoane care pot să lucreze şi după vârsta de 65 de ani, în măsura în care îşi păstrează capacitatea de a lucra până la o vârstă, să zic, până la 70 de ani. Ceea ce am spus eu este că trebuie să li se permită să decidă ei dacă lucrează până la vârsta respectivă”, a răspuns Ludovic Orban, la momentul în care a fost întrebat dacă există la Ministerul Muncii un proiect pentru creşterea vârstei de pensionare, potrivit agenției Mediafax.

Premierul a mai vorbit și despre situația cadrelor didactice din educație, care ar trebui să decidă singure vârsta la care se retrag din învățământ, ci nu în funcție de considerentele directorului școlii.

Rămâne aceeași vârstă de pensionare

„Sigur că vârsta de pensionare rămâne 65 de ani, dar decizia dacă ei continuă trebuie să le aparţină lor, nu cum e în cazul educaţiei să li se dea din an în an, dacă vrea directorul şcolii, pe ochi frumoşi, să îl mai lase un an să vină, să predea cu ora. Trebuie să fie decizia cadrului didactic dacă vrea să continue după 65 de ani şi ce perioadă. Dacă vrea se pensioneze la 69, să se pensioneze la 69”, a adăugat Orban, conform aceleiași surse.

La finalul dezbaterii „Dialog pentru dezvoltare”, organizată de Confederaţia Patronală Concordia, Orban a fost chestionat dacă are în vedere Ministerul Muncii un astfel de act normativ, iar şeful Executivului a răspuns că „nu există încă. Eu am dat un răspuns la întrebarea legată de faptul că pot să rămână în educaţie, în anumite şcoli, catedre neacoperite, pentru că aceste ore sunt ţinute de profesori, pensionari şi am dat o posibilă soluţie”.

„Un dar otrăvit”, sesizat de PSD

De cealaltă parte, social-democraţii susţin că propunerea premierului Orban ca salariaţii să poată opta pentru prelungirea perioadei de activitate până la 70 de ani, reprezintă un „dar otrăvit” prin care se încearcă realizarea primului pas în creşterea vârstei de pensionare.

„PSD se va opune oricărei tentative a Guvernului PNL de a majora vârsta de pensionare la 70 de ani. PSD atrage atenţia că propunerea prim-ministrului Orban ca salariaţii să poată opta pentru prelungirea perioadei de activitate până la 70 de ani, reprezintă un <dar otrăvit> prin care se încearcă realizarea primului pas în creşterea vârstei de pensionare”, se arată într-un comunicat de presă al PSD.

Declaraţiile recente ale reprezentanţilor PNL, potrivit social-democraților, arată că această măsură este avută în vedere de Guvern, „chiar dacă nu s-a luat <încă> o astfel de decizie şi nu s-a discutat <deocamdată> un astfel de proiect”.

„PSD atrage atenţia că în România nu se poate discuta de majorarea vârstei de pensionare la nivelul altor state europene, în condiţiile în care speranţa de viaţă din România este mai mică cu 8 ani faţă de media UE”, se mai arată în comunicatul PSD.

 

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă