14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăProbleme majore acuzate de PNL după preluarea guvernării

Probleme majore acuzate de PNL după preluarea guvernării

Nici nu și-au luat bine în primire mandatele de miniștri, că membrii Guvernului Orban s-au plâns de probleme majore moștenite de la predecesori, principală fiind lipsa banilor, dar și “funcțiile acordate clientelei politice”.

Tonul a fost dat chiar de președintele Klaus Iohannis, prezent miercuri la prima ședință a Guvernului Orban.

Președintele a transmis că noul guvern are enorm de mult de lucru, în condițiile în care unii dintre miniştrii nou instalaţi l-au informat că situaţia pe care au găsit-o în ministere este una „foarte proastă”. “Acum suntem în situaţia să vedem cum putem să acoperim plăţile care sunt scadente. Va fi foarte complicat”, a declarat Iohannis.

Finanțe:
 

A continuat premierul Ludovic Orban, care a avertizat că starea finanţelor este foarte proastă, nefiind îndeplinit planul de încasări în materie de colectare. De aceea, bugetul de stat, cât şi cel al asigurărilor sociale de stat şi al sănătăţii înregistrează un deficit, a explicat Orban.

La rândul său, noul ministru al Finanțelor, Florin Câțu s-a declarat îngrijorat de execuţia bugetară, în condițiile în care la 10 luni vom avea tot creştere pe deficit. “Situaţia confirmă cele mai mari temeri ale noastre”, a declarat el.

Sănătate:
 

Ludovic Orban a anunțat că sunt probleme și la Sănătate, unde nu sunt bani suficienţi pentru a încheia anul nici în ceea ce priveşte programele de sănătate şi nici în ceea ce priveşte bugetul CNAS.

Noul ministru al Sănătăţii, Victor Costache, a afirmat joi, la preluarea mandatului, că „problemele sunt enorme” în cazul pacienţilor care suferă accidente vasculare cerebrale sau infarct miocardic. Acesta a subliniat că este necesară găsirea unei soluţii pentru o rectificare bugetară pozitivă, fiind necesară suma de aproximativ 4 miliarde de lei.

Transporturi: 
 

Orban a reclamat probleme și la Transporturi, unde Romatsa este executată silit în urma unui litigiu pe care statul român l-a avut cu fraţii Ioan şi Viorel Micula. “Avem situaţii extrem de critice în mai multe companii: Tarom, CFR Marfă… Până şi Romatsa a ajuns într-o situaţie critică, unde în mod evident va trebui să găsim soluţii.”

Nou ministru, Lucian Bode, a explicat că poprirea în urma procesului câștigat de frații Micula este de 394,9 milioane de euro. “Fraţii Micula au câştigat atunci procesul împotriva statului român pentru 84,5 milioane de euro. Până la 395 de milioane sunt dobânzi şi penalităţi. În această situaţie suntem”, a declarat el.

Educație: 
 

La capitolul Educație, vicepremierul Raluca Turcan a transmis că Guvernul Orban va pune învățământul pe primul loc, și i-a cerut ministrului Monica Anisie să intervină rapid, pentru ca ″haosul care s-a instituit în acest domeniu în ultimii ani″⁣ să se oprească.

Afaceri externe:
Preşedintele Klaus Iohannis nu a ratat ocazia de a ataca din nou PSD pentru politica externă din ultimii trei ani, declarând, la instalarea ministrului Bogdan Aurescu, că aceasta a avut de suferit întrucât “lideri PSD-işti diletanţi” au decredibilizat ţara în relaţia cu partenerii.

Iohannis a menționat că “este cazul să reparăm ce au stricat PSD-iştii, să refacem încrederea partenerilor noştri în România, în politica externă a României”.

Afaceri interne:
 

Și noul ministru de la Interne s-a plâns de situația din MAI încă de la preluarea mandatului.

Marcel Vela a anunțat că va depolitiza instituția, transmițându-le tuturor angajaţilor din structurile teritoriale să se considere dezlegaţi de orice promisiune sau obligaţie faţă de politicieni sau partide care i-au susţinut sau promovat în unele funcţii de răspundere.

De asemenea, el a transmis Poliţiei Rutiere să nu se mai ascundă pentru a prinde şoferi şi pietoni, ci să acţioneze la vedere pentru prevenirea contravenţiilor.

Economie și Energie:
 

Noul ministru al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil-Daniel Popescu, s-a aflat rapid în mijlocul unei controverse, după ce a declarat că RADET ar putea intra luni în faliment, iar Primăria Capitalei trebuie să fie pregătită pentru această situaţie.

În replică, primarul general Gabriela Firea l-a criticat, spunând că noul ministru i-a speriat pe cetăţeni prin declaraţiile sale, amintind că 1.800.000 de bucureşteni sunt racordaţi la RADET. De asemenea, i-a reproşat faptul că anticipează o decizie a justiţiei.

Virgil-Daniel Popescu a susținut, de asemenea, că subvenţionarea preţului plătit de toată populaţia României la energie şi gaze trebuie să înceteze şi să continue să primească ajutoare doar cei care au cu adevărat nevoie.

Justiție:
 

Noul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, va avea ca sarcină rediscutarea legilor justiției, potrivit cuvintelor lui Klaus Iohannis.

Iohannis a vorbit despre rediscutarea legilor justiţiei “aşa cum trebuia făcut de la început”, împreună cu profesioniştii din sistem.

”Eu îmi doresc foarte mult pentru România şi pentru români o justiţie dreaptă, o luptă anticorupţie eficientă, iar dvs, domnule ministru, aveţi sarcină dificilă: avem legile justiţiei care au fost masacrate de fosta majoritate toxică pesedistă din Parlament. Ele sunt în funcţiune, dar asta nu înseamnă că sunt perfecte. Trebuie reluată discuţia, trebuie reluată aşa cum trebuia făcută de la început, împreună cu profesioniştii din sistem, împreună cu forurile cu care suntem parteneri, cu GRECO, cu Comisia Europeană, împreună cu politicienii de bună credinţă, iar acolo unde se găseşte că modificările au fost bune să fie lăsate, iar acolo unde se găseşte că au fost eronate să fie corectate”, a spus preşedintele Klaus Iohannis, la ceremonia de preluare a mandatului de ministru al Justiţiei de către Cătălin Predoiu.

Dezvoltare:
 

Noul ministru Dezvoltării, Ion Ştefan, care s-a remarcat dintre miniștrii Guvernului Orban după ce s-a aflat că nu și-a plătit impozitul pentru o casă de 900 de mp, a anunțat concedieri în rândul angajaților din minister.

”Le transmit tuturor primarilor gospodari din ţară că activitatea ministerului se desfăşoară fără conotaţii politice. Funcţionarii care dau dovadă de eficienţă, nu trebuie să se teamă. Cei care au fost înşurubaţi în minister prin sistemul PCR – pile, cunoştinţe şi relaţii, sunt invitaţi să-şi găsească locuri de muncă în altă parte”, a spus Ştefan.

Ștefan s-a arătat îngrijorat și de atragerea de fonduri europene în România, anunțând că sunt necesare soluții pentru eliminarea dezangajării de fonduri europene de 306 milioane euro până la finalul anului.

Agricultură:
 

Prima decizie a ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Nechita-Adrian Oros, a fost să trimită Corpul de control al ministrului să verifice întreaga activitate a Casei de Comerţ pentru produse agroalimentare Unirea.

Membrii Consiliului de Administraţie al Casei de Comerţ au semnalat grave probleme privind modul de cheltuire a bugetului alocat acestei instituții.

Oros a anunţat, de asemenea, că va verifica oportunitatea emiterii ordinului privind concesionarea terenurilor piscicole de către fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, dar şi legalitatea unei proceduri de achiziţie a unui elicopter, în valoare de 35 de milioane de lei, deschise de către Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură, instituţie aflată în subordinea Ministerului Agriculturii.

Muncă:
 

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat, la trei zile de la numirea în funcţie, că a constatat “nenumărate probleme” la “tot ce înseamnă infrastructura pe baza căreia iei decizii cu privire la politicile salariale şi de pensii în acest minister”, afirmând că sunt softuri “slabe” la ANOFM, care se află în cercetarea “organelor de specialitate”, şi susţinând că la Casa de Pensii se lucrează ca în anii 1960.

La rândul său, premierul Ludovic Orban a spus, joi, că la Ministerul Muncii nu a fost găsit un studiu de impact care să stea la baza proiectului de hotărâre privind creşterea valorii salariului minim pe economie, şeful Guvernului afirmând că majorarea afectează companiile care sunt nevoite să crească şi alte salarii şi că aceasta nu trebuie să aibă la bază “calcule meschine”.

Violeta Alexandru a anunţat că a format un grup de lucru care discută şi situaţia celor care se pensionează din sistemul public, după care se angajează din nou în sistem.

Fonduri Europene:
 

Noua guvernare PNL a constatat nereguli și la ministerul Fondurilor Europene.

Potrivit vicepremierului Raluca Turcan, situaţia în care se află România în momentul de faţă este incredibilă, cu un risc de dezangajare de 300 de milioane de euro.

Sursa: Stirile ProTV/Agerpres

Cele mai citite

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...
Ultima oră
Pe aceeași temă