16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăPoliticăPreședintele Iohannis merge la Sofia. România și Bulgaria încearcă să intre în...

Președintele Iohannis merge la Sofia. România și Bulgaria încearcă să intre în Schengen în anul 2023

Președintele Iohannis merge la Sofia, la invitația șefului statului bulgar, președintele Rumen Radev.

Vizita în Bulgaria se va desfășura pe parcursul zilei de miercuri, 15 martie 2023. Unul dintre subiectele care vor fi discutate între cei doi șefi de stat se referă la intențiile României și Bulgariei de a intra în Spațiul Schengen.

“Președintele Klaus Iohannis  și omologul său bulgar vor discuta și despre obiectivul comun al aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen și vor reconfirma hotărârea fermă de a continua demersurile în vederea adoptării unei decizii pozitive în cursul acestui an”, precizează un comunicat transmis de Președinția României.

“De asemenea, cei doi înalți oficiali vor aborda și aspecte legate de combaterea migrației ilegale și protejarea mai eficientă a frontierelor externe ale Uniunii Europene, pornind de la deciziile adoptate la Consiliul European din februarie”, indică Președinția României.

Ultimul Consiliu JAI care a luat în calcul extinderea Spațiului Schengen a fost cel din decembrie 2022. La acel moment, doar Croația a fost primită în Schengen. România și Bulgaria au fost blocate printr-un veto exprimat de Austria și de Olanda. Olanda a susținut că n-a avut nimic împotriva României, ci doar contra Bulgariei, dar că a dat un vot negativ pentru ambele țări întrucât situațiile României și Bulgariei se analizau împreună.

Cel mai recent Consiliu JAI a fost cel din 9 – 10 martie 2023. La această reuniune nu s-a mai discutat despre vreo extindere a Spațiului Schengen. Următoarea reuniune a Consiliului JAI este programată la Luxemburg, în perioada 8 – 9 iunie 2023.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Spitalul Obregia din București va avea o Secţie clinică de psihiatrie pediatrică

O Secţie clinică de psihiatrie pediatrică urmează să fie realizată la Spitalul Obregia, în baza unui protocol de colaborare încheiat între Administraţia Spitalelor şi...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă