10 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăPoliticăUn silvicultor care a dat 120.000 euro cu împrumut la PNL, șef...

Un silvicultor care a dat 120.000 euro cu împrumut la PNL, șef la Comisia de control al SRI

Din Comisia pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI fac parte: senatorul PNL Ioan Cristian Chirteş – preşedinte, deputatul PNL Iulian Alexandru Muraru, deputatul PNL Răzvan Prişcă, deputatul PSD Florin Silviu Hurduzeu – vicepreşedinte, deputatul PSD Mitică-Marius Mărgărit, senatorul PSD Marius Alexandru Dunca, deputatul USR PLUS Teodor Lazăr, deputatul AUR Dorel Gheorghe Acatrinei, deputatul UDMR Csoma Botond – secretar.

Votul a fost secret cu buletine. Membrii comisiei au depus jurământul pentru păstrarea secretului asupra documentelor şi datelor şi că nu au făcut parte din structurile fostei securităţi şi nici din cadrele serviciilor de informaţii. 

Cine e Ioan Cristian Chirteș

Chirteș este membru al PNL și senator aflat la primul mandat. El a fost deputat în legislatura 2012 – 2016. Pregătirea și experiența sa sunt aproape în întregime în silvicultură, fiind absolvent al unui liceu silvic și al unei facultăți în același domeniu. Fără nicio legătură cu activitatea anterioară, el are un masterat în “Bănci şi pieţe de capital” la Universitatea Babey-Balyai din Cluj-Napoca și apoi cursurile Universității Naţionale de Apărare “Carol I” – Colegiul Naţional de Apărare.

În ceea ce privește experiența de muncă, Chirteș a fost inginer silvic în mai multe direcții din țară, director al Romsilva și vicepreședinte al CJ Mureș.

Liberalul nu arată ca un om bogat, potrivit declarației de avere – două apartamente și un teren sunt pe numele soției. Cu toate acestea, el a împrumutat PNL pentru campania electorală în două rânduri – cu 446.000 lei și apoi cu 133.800 lei (un total de peste 120.000 de euro). 

Explicația vine mai târziu în declarație, când constatăm că senatorul este împrumutat la persoane fizice… pentru campania electorală, totalul ajungând la 385.000 lei. 

Senatorul are și un credit de 229.500 lei luat de la Banca Transilvania în 2014 și scadent în 2044, fără a se specifica ce destinație au avut banii. 

Senatorul nu spune ce venituri a avut anterior mandatului de senator, iar veniturile soției sunt „anonimizate în baza unei clauze de confidențialitate”. 

Momentan, Chirteș nu a putut fi contactat pentru lămuriri. 

 

 

Cele mai citite

Dacă luptătorii împotriva cancerului sunt antrenați, de ce luptătorii împotriva propagandei sunt uciși?

Dacă limfocitele T-Helper pot fi antrenate în laborator pentru a lupta împotriva cancerului, de ce nu ar exista un factor imun și contra propagandei,...

DIICOT a reținut doi suspecți la Pitești, pentru trafic de droguri

La data de 16 aprilie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Pitești au luat măsura...

Un etaj al unui bloc din Craiova s-a prăbușit parțial și zeci de persoane au fost evacuate în urma unei explozii

O explozie neurmată de incendiu a avut loc, miercuri seara, la un bloc de locuinţe de tipul P+1 din municipiul Craiova, în urma căruia...
Ultima oră
Pe aceeași temă