18.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăPoliticăPlumb: Președinția română a UE mizează pe fluidizarea fondurilor europene

Plumb: Președinția română a UE mizează pe fluidizarea fondurilor europene

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului de resort, ministrul Fondurilor Europene a prezentat perspectiva şi priorităţile Preşedinţiei României la Consiliul UE în ceea ce priveşte Politica de Coeziune şi a a arătat, în acest sens, că obiectivul acestui mandat îl reprezintă continuarea negocierilor într-un ritm dinamic, în vederea iniţierii trialogului cu Parlamentul European.

De asemenea, Rovana Plumb a punctat că o preocupare majoră pentru Preşedinţiei României o reprezintă evitarea întârzierilor generate de un eventual acord tardiv la nivel european.

“De aceea, a subliniat că o adoptare la timp a proiectelor de regulamente va putea asigura o fluidizare a procesului de programare a viitorilor bani europeni dar şi o mai mare flexibilitate. La întrevederea ce a avut loc la Madrid cei doi miniştri au subliniat faptul că atât Spania, cât şi România au ca obiectiv comun asigurarea unor premise pentru o politică de coeziune mai flexibilă şi, prin urmare, mai capabilă să răspundă nevoilor punctuale de dezvoltare dar şi diversităţii regionale a Uniunii. Din acest punct de vedere, a arătat importanţa susţinerii finanţării din Fondul de Dezvoltare Regională a unor sectoare care asigură dezvoltarea durabilă a Uniunii, precum turismul sau patrimoniul cultural european”, se precizează în comunicatul citat.

Ministrul român al Fondurilor Europene a iniţiat o serie de întâlniri bilaterale cu miniştri din statele membre ale UE, în vederea obţinerii de sprijin pentru consolidarea Politicii de Coeziune, care gestionează fondurile de care ţările membre UE au nevoie pentru a susţine competitivitatea şi a recupera decalajele de dezvoltare la nivel regional.

Din delegaţia României au mai făcut parte ambasadorul Gabriela Dancău şi Călin Chira, ataşatul României la Bruxelles, responsabil cu negocierea dosarului privind Politica de Coeziune.

În cursul zilei de vineri, Rovana Plumb are prevăzută, la Roma, o întrevedere cu ministrul pentru Regiunile din Sudul Italiei, Barbara Lezzi.

Politica de Coeziune este un instrument de finanţare, care asigură solidaritatea între Statele Membre şi regiunile europene, ca principiu fondator al integrării europene. Acesta instrument este compus din trei fonduri: Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), Fondul Social European (FSE) şi Fondul de Coeziune (FC).

Cele mai citite

Ucraina a conceput un submarin electric ce va putea lansa torpile

Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post, conform monitorulapararii.ro. Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu...

BEC a respins candidaturile Partidului Diaspora Unită și a independentului Paul Octavian Jurma

Biroul Electoral Central(BEC) a respins, marţi, lista candidaturilor propuse de Partidul Diaspora Unită la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul...

Ciolacu vrea să-i aducă acasă pe românii din Qatar

„ Sunt ferm convins că în Qatar câştigaţi mult mai bine financiar decât aţi fi câştigat în România în acest moment. Eu sper din...
Ultima oră
Pe aceeași temă