9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăTechUSR se opune modificării Legii executării pedepselor întrucât o consideră o grațiere...

USR se opune modificării Legii executării pedepselor întrucât o consideră o grațiere mascată și va sesiza CCR pe acest subiect

Uniunea Salvați România se opune "grațierii mascate" care se va realiza în urma aprobării, marți. a Legii privind executarea pedepselor, și își propune să sesizeze CCR în chestiunea acestei modificări legislative.

Potrivit unui comunicat transmis de USR, această formațiune "s-a opus adoptării proiectului de modificare a Legii executării pedepselor și va sesiza Curtea Constituțională cu privire la această lege care reduce practic toate pedepsele la o treime și reprezintă o grațiere mascată".

Camera Deputaților a adoptat, marți, proiectul pentru modificarea şi completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

USR și PNL au votat împotriva modificării Legii 254 dar nu putut influența rezultatul votului dat de coaliția majoritară formată din PSD, ALDE și UDMR. Prin modificarea Legii executării pedepselor, deținuții vor primi un beneficiu de șase zile care se vor considera executate la o perioadă de 30 de zile petrecute în condiții de detenție improprii.

USR a susținut varianta beneficiului de trei zile acordate la 30 de zile în condiții improprii, considerând că perioada de șase zile este mult prea mare.

De asemenea, USR consideră că este excesivă creșterea beneficiului în zile considerate executate, de la 20% la 25% pentru munca remunerată, de la 25% la 33% pentru munca neremunerată și de la 33% la 50% pentru munca pe timp de noapte. USR consideră că reglementarea actuală este suficientă.

„Acest proiect de lege prevede posibilitatea de a cumpăra zile executate de pedeapsă, ceea ce este imoral și periculos. De asemenea, se va crea o discriminare bazată pe avere: deținuții care au situație materială bună sau o familie care să îi susțină vor putea să renunțe mai ușor la salariul pentru munca prestată, față de un deținut fără susținere sau fără familie”, a explicat deputatul USR Stelian Ion, membru al Comisiei Juridice din Camera Deputaților.

În plus, instituirea obligativității impusă autorităților din penitenciare de a acorda deținuților unele recompense, fără a putea decide de la caz la caz, în funcție de situația concretă, nu este justificată. Mai mult, printre aceste recompense, sunt enumerate unele care nu pot fi acordate simultan, ci doar alternativ, textul propus având carențe din punctul de vedere al tehnicii legislative.

„Formula propusă de PSD este incorectă pentru ca nu ține cont de situația individuală a fiecărui deținut, ceea ce va conduce la situații inechitabile, în care unii deținuti care beneficiază de condiții bune de detenție se vor bucura de același beneficiu ca și detinuții cazați în condiții mult mai proaste. PSD urmărește doar noi modalități de a-și scăpa membrii și clientela politică de executarea pedepselor la care au fost condamnați pentru furtul sistematic din banii publici”, a declarat deputatul USR Silviu Dehelean, membru al Comisiei Juridice din Camera Deputaților.

USR consideră că actuala putere se folosește în cel mai pervers mod de situția disperată a unora dintre deținuții din închisorile românești, fără a avea niciun interes real pentru rezolvarea problemelor semnalate de CEDO.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Anunțul BNR legat de cursul euro

Moneda naţională s-a depreciat marţi în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9762 lei, în creştere...

Mașinile cu motoare puternice sunt mai predispuse la accidente, conform studiilor – Grafic

Șoferii începători sunt sfătuiți, de obicei, să-și cumpere mașini ieftine cu motoare mici pentru a căpăta experiență de condus și pentru a evita accidentele....

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...
Ultima oră
Pe aceeași temă