7.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăTechUSR: Este revoltător că statul nu a recuperat prejudiciul din dosarul ICA,...

USR: Este revoltător că statul nu a recuperat prejudiciul din dosarul ICA, iar Dan Voiculescu a fost eliberat anticipat

Partidul USR consideră revoltătoare eliberarea condiționată a omului de afaceri Dan Voiculescu, după ce a executat efectiv mai puțin de o treime din pedeapsă, iar statul nu a recuperat prejudiciul din dosarul ICA, potrivit unui comunicat de presă remis redacției RL. Aceasta este și prima reacție a unui partid politic din România, după ce s-a anunțat eliberarea omului de afaceri Dan Voiculescu. 

"Pasivitatea autorităților controlate de PSD-ALDE, care ar fi trebuit să valorifice la licitație bunurile lui Dan Voiculescu puse sub sechestru, denotă încă o dată toleranța coaliției aflate la guvernare față de furtul din banii publici", se arată în comunicat.





USR consideră inacceptabil faptul că Dan Voiculescu a putut să beneficieze de o reducere de 330 de zile din pedeapsa de 10 ani pentru cele 11 lucrări ”științifice” a căror valoare nu fost certificată de nicio instituție academică. Toate aceste lucrări au fost elaborate în decurs de numai un an și jumătate, ceea ce ridică serioase semne de întrebare cu privire la autenticitatea lor.

"Dan Voiculescu este, alături de personaje controversate precum George Copos și George Becali, unul dintre marii beneficiari ai unui articol din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor, inițiată de Guvernul Ponta, care a condus la eliberarea anticipată a numeroase persoane condamnate în marile dosare de corupție.

Până în august anul trecut, această lege prevedea reducerea cu câte 30 de zile de pedeapsă pentru fiecare lucrare științifică publicată sau invenție brevetată. Legea a fost modificată de Guvernul Cioloș prin OUG nr. 24/2016 în sensul că indiferent de numărul lucrărilor sau invențiilor, deținuții beneficiază de o scădere a pedepsei de maxim 20 de zile", mai precizează sursa citată.

USR arată că, în prezent, conform aceleași ordonanțe de urgență, caracterul științific al lucrărilor elaborate de deținuți trebuie atestat de către Consiliul Național al Cercetării Științifice. Anterior însă, aceste lucrări nu erau certificate de nicio instituție abilitată în domeniu, ceea a permis persoanelor condamnate, inclusiv lui Dan Voiculescu, să obțină reduceri de pedeapsă în baza unor volume de o calitate academică îndoielnică.  

Legea de aprobare a OUG nr. 24/2016 va ajunge pe masa Parlamentului în sesiunea din toamnă, iar USR cere adoptarea ei în forma inițială, fără ca PSD-ALDE să o măcelărească așa cum s-a întâmplat în cazul OUG nr. 54/2016 privind contravențiile silvice și OUG nr. 79/2016 privind reforma în sănătate.

Judecătorii de la Tribunalul București au decis, marți, că deținutul Dan Voiculescu poate fi eliberat din închisoare înainte de termen, după ce a efectuat trei ani din pedeapsa de 10, în dosarul „ICA”. Prejudiciul se ridică la 60 de milioane de euro. Din cauza unor probleme de sănătate, el a fost internat la Spitalul Universitar. La externare, el a susținut că este nevinovat și că „a pierdut trei ani din viață”.

„Nu este niciun prejudiciu acolo, pentru că decizia va fi demontată de justiția română”, a declarat omul de afaceri.

 

 

Cele mai citite

Un pod s-a prăbușit la Baltimore. Șase persoane ar fi murit

Căutarea supravieţuitorilor a fost suspendată marţi seară la Baltimore, după prăbuşirea unui pod în portul acestui oraş din estul Statelor, cele şase persoane date...

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...

Traficul rutier restricționat în Pasajul Unirii din Capitală. Un motociclist a intrat în peretele pasajului

Traficul rutier este restricţionat marţi seară în Pasajul Unirii din Capitală, pe sensul de mers către bd. Mărăşeşti, după ce un motociclist a intrat...
Ultima oră
Pe aceeași temă