13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăTechPartidul lui Marian Munteanu devine nefrecventabil, din cauza colaborării acestuia cu Securitatea,...

Partidul lui Marian Munteanu devine nefrecventabil, din cauza colaborării acestuia cu Securitatea, chiar dacă CNSAS spune că nu a făcut poliție politică

Unul dintre membrii Alianței Noastre România (ANR), condusă de Marian Munteanu, a anunțat, vineri, că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 11 decembrie, pe listele formațiunii, dată fiind relația lui Munteanu cu Securitatea, care reiese din documentele publicate în această săptămână de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, potrivit Realitatea.

Este vorba despre Radu Golban, a cărui candidatură la alegerile parlamentare din 11 decembrie fusese anunțată încă de la începutul lunii septembrie. Astfel, el și-a motivat decizia precizând că îi este imposibil să candideze într-un partid condus de un lider care a semnat un angajament de colaborare cu poliţia politică, în condițiile în care părinții săi au fost forțați să plece în Germania, în anii ’80.

„Am primit cu adâncă mâhnire verdictul CNSAS cu privire la relația consensual-patrimonială pe care a avut-o liderul Alianței Noastre România, Marian Munteanu, cu fosta Securitate. Mărturisesc: am crezut, asemeni unei generații întregi din care fac parte, că este vorba despre o tentativă ignobilă de a murdări imaginea liderului-simbol al luptei anticomuniste din Piața Universității. Părinții mei au fugit de sistem și au trecut granița în anii 80, când am devenit azilanți în Germania. Este motivul pentru care îmi anunț astăzi retragerea de pe listele ANR și retragerea din partid: îmi este imposibil să candidez într-un partid condus de un lider care a semnat un angajament de colaborare cu poliția politică, aceeași care mi-a împins părinții în exil.Așa cum am creditat proiectul politic ANR, la care am aderat cu toată deschiderea și încrederea că este o alternativă pe o piață politică distorsionată de relativism moral, l-am creditat pe liderul ANR, Marian Munteanu, atunci când a negat cu tărie orice fel de legătură consimțită cu organele de represiune ale regimului comunist.Am crezut până în momentul în care documentele din dosarul de Securitate al lui Marian Munteanu au devenit publice”, a precizat Radu Golban, într-un comunicat de presă citat de PS News.

Totodată, el a explicat, la Realitatea TV, că decizia sa este definitivă, singura cale de întoarcere fiind „dacă Marian Munteanu se retrage, aşa cum consideră domnia sa că este un bun creştin şi un bun român şi lasă românilor acest partid, pe mâna oamenilor curaţi, cinstiţi, care într-adevăr nu au avut legături cu Securitatea şi care nu au fost implicaţi în măsura în care a fost el în vechiul regim.”

În opinia sa, formațiunea lui Munteanu „nu are șanse la alegeri”. „Eu nu cred că pe Marian Munteanu îl vor alege nici măcar prietenii săi. Nu cred că acest partid are şanse la alegeri, nu va trece testul la urne”, a mai spus Radu Golban.

În ceea ce privește documentele publicate de CNSAS, Golban a precizat că are încredere deplină în autenticitatea documentelor şi a criticat felul în care Marian Munteanu s-a „jucat cu lipsa de încredere a românilor în politicieni”. 

„Nu mi-am permis să pun la îndoială onestitatea lui Marian Munteanu….dar acesta chiar are tupeul să “combine” o ţară întreagă. Nu doar că şi-a trădat prietenii, ci a trădat nişte aspiraţii importante, sincere, ale românilor pentru o schimbare pe care noi toţi ne-o dorim. A te juca cu lipsa de încredere a românilor cu privire la politicieni e cel mai trist lucru în cazul Munteanu”, a susținut el.
 


CITEȘTE ȘI: Controversă. Liderul Pieței Universității, Marian Munteanu, a primit bani de la Securitate, pentru mai multe note informative, semnate cu numele ”Ioan”. Totuși, CNSAS a constatat că nu a fost colaborator


În 28 martie 1988, Marian Munteanu a semnat un angajament cu fosta poliţie secretă comunistă și a scris cu mâna lui, timp de un an, mai multe note informative, sub numele conspirativ „Ioan“, pentru care a fost remunerat cu 500 de lei. Cu toate acestea CNSAS a stabilit, în această săptămână, că Munteanu nu a fost colaborator al Securităţii.

CNSAS a publicat adeverința de necolaborare a lui Marian Munteanu cu Securitatea ca poliție politică, deși a prezentat şi informații din dosarul său în baza cărora reiese că fostul lider al Pieţei Universităţii a avut un angajament și a fost remunerat. Verdictul a fost pronunțat după efectuarea unei expertize grafologice.

Marian Munteanu a fost verificat anul acesta de către CNSAS, după ce, în vară, a fost desemnat drept candidat al PNL la Primăria Capitalei, o mutare care a surprins foarte multă lume. S-a retras ulterior din cursă, după ce trecutul său suspect de legionarism a fost puternic contestat atât din interiorul PNL, cât și în rândul opiniei publice. În acel context, Marian Munteanu a refuzat să semneze o declarație de -integritate, la solicitarea portalului Alinei Mungiu-Pippidi, „România curată”, motiv pentru CNSAS a fost solicitat să dea un verdict în această chestiune.

 

 

 

Cele mai citite

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...
Ultima oră
Pe aceeași temă